söndag 20 mars 2011

Eating the weekend away

Det hanns med mycket trevligheter och framförallt mycket god mat den här helgen. I fredags lyxade vi till det med Invito. (Jag är lat och älskar copy paste okej?)

Förrätt: Kalixlöjrom & dillgravad röding med hembakt dill-& peccorinoknäcke,
serveras med vispad crème fraîche, citron & syltad rödlök. Dryckesförslag:1 glas Philipponnat Royale Reserva Brut 115:-/glas
Huvudrätt: Kolgrillad svensk Entrecote med italienskt tomat-& chilismör,
serveras med rödvinssås & en ragu på rostad mandelpotatis, vindelrökt fläsk, gräs-& salladslök. Dryckesförslag: Torre del Falasco Valpolicella Ripasso IGT 105: -/glas
Efterrätt: Päron på tre vis - Pannacotta, Kompott med ingefära-& vanilj & Chips, serveras med yoghurtglass
Dryckesförslag::  Feudo Arancio Hekate Passito 13:-/cl

Det var gott, need I say more?


9/10 får jag nog lov att säga

Det som lagades igår i goda vänners lag slog faktiskt Invitos huvudrätt och detta var: 

Pepparbiff med getostgratinerad bakpotatis och balsamicosås 
Halvera bakpotatisarna och baka ca 45 minuter i 175 grader. Blanda kesella med riven getost och klutta på potatisarna. Ställ in i ugnen igen och gratinera ca 10 minuter. 
Smörstekt sparris, en blandad sallad och pepparbiff till alltså. Det intressanta här var såsen som var sjukt god och passade jättebra till både köttet, getosten och till drycken (Rodenbach Vintage 2008, en sur öl från Belgien. Det låter ju inget vidare direkt men syran i såsen matchade syran i ölen väldigt bra. Jag drack vin till också men ölen var snäppet bättre faktiskt). Så här gör man såsen i alla fall: 

Suröl
1/2 gul lök, finhackad 
1 msk smör
2 msk tomatpuré
1/2 dl råsocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin + 3 dl vatten
4 msk oxfond
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena

Fräs löken i smör och tillsätt socker och tomatpuré och rör så att det inte bränner fast. Tillsätt balsamvinäger, vin och vatten och låt det koka tills hälften kokat bort. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Red av med maizena. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar