Väldigt länge lyckades jag förtränga hur snabbt julen började smyga sig på vilket förstås resulterade i en smått panikartad insikt om att mitt enda hopp nu inte alls stod till Internet utan till en blodig shoppingbatalj på stan sista lördagen före jul. Naturligtvis har jag varit lika dum många gånger förr och vet därför vad det är som gäller för att klara uppdraget med förståndet i behåll. Nu är det väl i senaste laget för er förtappade själar som redan har misslyckats men jag bjuder på mina bästa tips inför nästa jul om ni skulle klanta er då också:
1) Planera allt som bara går i förväg och gör en inköpslista; 2) Gör upp en tänkt rutt över stan; 3)Var senast 10:30 på stan men försök vara utsövd också; 4) Ät en stadig frukost; 5) Ladda väskan med nötter, bitch-banan eller motsvarande; 6) Klä dig svalt; 7) Intala dig att det kommer att gå jättebra och att det är otroligt mysigt; 8) Bli inte stressad i köerna, spela Wordfeud istället; 9) Gör inga avsteg från planen.
Kanske någon som sprungit ett maratonlopp kan känna igen sig i förberedelserna? Jag lyckades i alla fall över förväntan och var hemma fyra timmar senare utan att ha behövt ta vare sig toa- eller matpaus. Men nästa år ska jag nog försöka med näthandel istället för så jävla kul var det faktiskt ändå inte.
Igår slängde jag ihop mitt favoritbröd som har börjat bli efterfrågat på julbordet och la in lite egen sill. Jag använde inläggningssill, alltså sådan som man själv lägger in i en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten) med lagerblad, kryddpeppar och nejlikor. Denna fick ligga ungefär ett dygn och sedan använde jag den till senapssåsen nedan.
ca 1,5 dl senap (jag använde lite dijon men huvudsakligen en av Stina hemmagjord, ganska stark, senap som var smaksatt med Ballentine's whiskey. Tack och bock för den!)
ca 3 msk vitvinsvinäger
ca 3 msk socker
salt & peppar
dill
knappt 1 dl rapsolja
en burk crème fraiche
Blanda senap, vinäger och socker. Vispa ner oljan försiktigt, gärna med elvisp.
Smaka av med dill och kryddor och blanda ner créme fraiche. Vänd ner sillen i såsen.
ca 1 dl majonnäs
ca 2,5 dl gräddfil
1 kuvert saffran
cayennepeppar
ca 1/2 dl av spadet från den inlagda sillen
salt & peppar
Blanda ihop allt och smaka av. Varianter finns med äpple, purjolök och vitlök men jag ville köra det enkelt. Eftersom jag ville ha mest smak av saffran och inte så mycket nejlika och annat tog jag färdig 5-minuterssill till denna. Den är alltså färdiginlagd i ättikslag men smakar inte lika kryddigt som den jag själv hade lagt in. Till denna sats sås hade två burkar varit lagom.
Ha en fridfull och smaklig jul!
Mums! Härligt gott lät det. Jag uteslöt senapssillen i är men nu då jag ser ditt recept blir jag sugen.. :)
SvaraRaderaHa en riktigt riktigt bra jul nu!
Ja, jag har blivit lite less på vanlig köpes-senapssill, den smakar ofta så "stickigt".
SvaraRaderaTack detsamma!