Hyvens helg

Som kontrast till skitveckan blev den här helgen riktigt angenäm med absurda snömängder, julpimpning och god mat och dryck med goa gummor och gubbar. 


Jag tror att jag inte har delat med mig av receptet på renskavsgrytan som vi gjorde igår tidigare. Då är det på sin plats eftersom den är otroligt god. Receptet kommer från Systembolaget och likaså tipset på vinet som vi drack till. Tittar man på ett recept på Systembolagets hemsida kan man få förslag på passande drycker till. Här finns receptet http://www.systembolaget.se/Applikationer/Recept/Renskavikryddigportvinssas.htm men jag skriver det i den tappning vi gjorde det igår här:


Bild från systembolaget.se

Renskav i kryddig portvinssås med höstsvamp och jordärtskocka

6 portioner (okej, några av oss flämtade efteråt så det skulle väl ha kunnat räcka till 7 portioner)

960 g renskav (2 stora paket)
potatis (kanske runt 600 g?)
300 g jordärtskocka
3 vitlöksklyftor
smör
1 msk grovmalen svartpeppar
1 tsk chiliflakes
2 stjärnanis
salt
5 dl créme fraiche
3 dl vitt portvin
1/2 dl viltfond
ev lite vatten
maizena
champinjoner, skogschampinjoner och trattkantareller
1 förpackning sparris
1 paket sockerärter
smör


Gör så här:
Skala potatis, jordärtskockor och vitlök och skär i mindre bitar. 
Stek renskavet lätt tinat i smör i en gryta tillsammans med kryddorna tills det fått lite färg. Lyft upp skavet och lägg det i en gryta. Fräs potatis, jordärtskocka och vitlök några minuter. Lägg tillbaka ner i grytan. Tillsätt crème fraiche, portvin, fond och ev. vatten. Låt puttra på spisen på låg värme ca 20 minuter. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.


Förväll bönor och sparris i saltat vatten ca 2 minuter. Kyl av i kallt vatten. Stek sparrisen i smör och salta. Ansa och skär svampen i bitar och stek i smör. Tillsätt sockerärterna i grytan strax före servering och låt dem bli varma. Servera svamp och sparris vid sidan av och gärna med ett gott bröd till, t.ex. nötscones med russin samt någon typ av gelé eller lingonsylt. 


Jag glömde bort att fotografera innan det var för sent.
Men det var minst lika gott som det ser ut. 

Drick förslagsvis ett kryddigt rödvin av druvan syrah, gärna från Rhônedalen till. Jättegott är Lirac Les Chenaies (nr 2214), "Smakrikt, fruktigt, kryddigt vin med inslag av plommon, björnbär, rosmarin, lakrits och tobak" beskrivs det av Systembolaget och jag kan inte annat än instämma i stora drag. Grytan blir ganska kryddstark av chilin och får en lätt lakritston av stjärnanisen vilket förmodligen bidrar till en bra smakharmoni. 


Till efterrätt hade Rebecca gjort onödigt god glass med bär till och till detta provade vi Liefmans Glühkriek (nr 11376). "Smakrik, syrlig, fruktig öl med sötma, inslag av körsbär, kanel, kardemumma, kryddnejlika och knäck". Vi provade den kylskåpskall och den var faktiskt väldigt god. Dels påminner det väldigt lite om öl, dels är det mindre sötsliskigt än glögg vilket gjorde det till ett vinnande koncept. Jag ser framemot att testa den varm också och gärna utan att vara mätt till bristningsgränsen. 


Som ett led i mitt projekt att överleva och överlista vintern har jag bestämt mig för att det får vara nog med kalla och blöta fötter nu. Därför gick jag och impulsköpte mig ett par vinterkängor i Goretex idag. Jag lovar att recensera dem efter nästa skottning. 




Mmm.... Funktion. 




Kommentarer

  1. oj oj - den grytan lät mums!

    Pssst - de där skorna vill jag ha en utförlig rec om! Är på jakt själv.

    SvaraRadera
  2. Prova den! Det finns dock bara en sorts vitt portvin på bolaget och det är en rätt stor flaska. Så "tyvärr" får man över en massa skitgott portvin som man måste suga på.. :)

    Idag har jag cyklat med skorna, har inte provat att gå så mycket ännu. Men de kändes sköna och jag hade bara ett par tunna strumpor i och frös inte. De där köpte jag på skoaffären på Strömpilen för 999 kr och de verkade gå åt som smör i solsken. Men de kan ju finnas på fler ställen förstås.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar