Ugnsbakad rotselleri med parmesankräm, trattkantareller och kycklinggryta på porter

Det är november och det med besked. Det verkar finnas en uppsjö beprövade strategier för att överleva den här månaden: äta D-vitamin, gå ut på lunchen, köpa en solterapilampa eller åka på charter. D-vitamin äter jag men i övrigt smygnjuter jag faktiskt lite och stoppar huvudet i grytorna och dricker rödvin så fort jag får chansen. Än så länge går det ganska bra men jag återkommer med en uppföljning i januari.

Det här är egentligen två helt olika recept som jag kombinerade ihop på vinst och förlust med ett riktigt bra resultat. Kycklinggrytan har jag gjort i lite olika varianter tidigare, bland annat med lövbiff, och den går jättebra att äta med t.ex. vanlig potatis. Rotsellerin har liksom pockat på mitt medvetande en längre tid och på sistone har pockandet blivit rent aggressivt och jag har sett minst fyra olika recept på långbakad rotselleri i olika sammanhang på kort tid. Förslaget stötte på viss skepsis här hemma men resultatet visade sig med råge överträffa förväntningarna. Rotselleri har ju en ganska skarp smak men det är en rotsak som verkligen verkar vinna på långsam tillredning då smaken blir betydligt mer mjuk och fyllig av några timmar i ugnen. I kombination med salt parmesankräm, smörfrästa trattkantareller och citronsmör levlade den upp till en riktigt hög nivå. Receptet, som med viss modifikation kommer från Mia Gahne som gör recept i Totalt Umeå, funkar nog fint som det är på t.ex. en buffé men skulle garanterat också passa jättebra till någon form av kött, t.ex. älgfärsbiffar, och förmodligen ännu bättre med lax. 

Sallad blir lätt en sorglig historia såhär års. Morötter, äpple, nötter och
sherryvinägrett är en bra kombo som funkar året om. 

Ugnsbakad rotselleri med parmesankräm, trattkantareller och citronsmör

4 portioner

Rotselleri:
1 stor rotselleri, ca 1 kg
trattkantareller
1 vitlöksklyfta
smör
ev. nötter, t.ex. rostade hasselnötter
Parmesankräm:
1 dl riven parmesan
1 dl crème fraiche
1 tsk sesamolja
lite salt
Citronsmör:
1/2 citron, skal och saft
25 gram smör

1. Halvera rotsellerin och lägg med snittytorna nedåt i en smord form och baka i ugnen i 175 grader tills den är mjuk (ca två timmar). 
2. Ta ut rotsellerin och låt svalna något. Skala den (lättast med kniv) och skär vardera halva i fyra klyftor. 
3. Blanda ihop ingredienserna till parmesankrämen och smaka av med lite salt. Ställ åt sidan. Punkt 1-3 går bra att göra dagen innan om man vill. 
4. Fräs kantarellerna med vitlök i smör (spara vätskan till kycklinggrytan ifall du blötlägger torkade kantareller)
5. Bryn smöret i en stekpanna tills det blir lite brunt och luktar gott. Häll på pressad citron och citronskal och ta bort från plattan (det här bör göras just innan servering). 
6. Lägg två klyftor rotselleri på varje tallrik. Lägg på en klick parmesankräm, lite trattkantareller och eventuellt några grovhackade hasselnötter. Avsluta med att skeda på citronsmör och servera direkt. 

Kycklinggryta med porter och katrinplommon

ca 5 portioner

700 g kycklinglårfilé
1 stor gul lök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
3,5 dl porter eller stout
2,5 dl grädde
lite vätska från de blötlagda trattkantarellerna 
3 msk vetemjöl
2 msk kalvfond
3 msk ljus soja
ca 3-4 msk gelé, sylt eller saft av något slag 
timjan
salt & peppar
några torkade enbär
katrinplommon, kanske ca 10 stycken

1. Skala och hacka lök, morötter och vitlök och fräs i en stekpanna. 
2. Blanda porter och grädde i en stor gryta. Vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under vispning. 
3. Häll ner fond, soja, gelé, ev. spad från svampen, katrinplommon och kryddor i grytan och låt koka en liten stund. Tillsätt därefter löken och morötterna och låt koka vidare.
4. Fräs kycklingen i stekpannan tills den fått lite färg (efter en stunds stekning brukar det gå bra att dela kycklingbitarna med stekspaden om man vill ha dem lite mindre (jag gör allt för att spara disk). Salta och peppra kycklingen och häll över till grytan. Låt grytan koka tills kycklingen är genomkokt.


Kommentarer