Musselmys


Efter att ha ätit moules frites på Akkurat i Stockholm i somras blev jag totalt frälst och har gått och laddat för ett musselkok. De jag åt på Akkurat var kokade i en fantastiskt god sås med bacon och ädelost och jag dog nästan av smaklycka. Igår blev det premiär för hemmakok och det var faktiskt inte alls särskilt svårt. Snarare sjukt värt så det lär bli repris på detta framöver. 


Moules Frites 
3 nät (ca 3 kg) blåmusslor
1 flaska vitt, torrt vin
5 dl vispgrädde
1 gul lök
1 paket bacon
1 kruka persilja
4-5 vitlöksklyftor
fiskfond
1 paket pommes frites (om du inte är hardcore och gör egna)
Gott bröd som inte hela stan har tafsat på, förslagsvis hembakt eller fryst
rökt aioli (finns i fiskdisken på ICA, från Norums rökeri)

Skölj och skrubba musslorna. Knacka på dem som är öppna och om de inte sluter sig är de döda och ska kastas. Klipp ner bacon och fräs i en stor gryta. Tillsätt en hackad lök och vitlök och fräs i baconet. Häll på vin, fond och persilja och koka en stund. Häll på grädden och koka en liten stund till. Tillsätt musslorna och koka dem några minuter, tills de öppnar sig. Musslor som inte öppnar sig ska slängas. 


Kommentarer