Semestern har rusat iväg den här sommaren och det var väl egentligen först igår och idag som den har bjudit på regn (eftersom vi lyckades pricka av årtioendets högtryck i Skottland första semesterveckan då det tydligen var mindre bra väder här hemma). Med detta sagt kan man ju alltså inte klaga utan istället passa på att dra igång ett matlagningsprojekt (som för ovanlighetens skull inte hade med grillen att göra). Carrrrrrrrnitas! Texmexmat á la långkok. I stora drag, men med diverse förändringar, utgick vi ifrån receptet här men receptet på majsbröd kommer härifrån med en svensk upplaga här. Runt fyra portioner räcker det här till.
Carnitas med chilisås, tomat- och nektarinsalsa, guacamole och majsbröd i stekpanna
Carnitas
1 kg fläskkarré
1 liter Coca-Cola
1 pressad apelsin
1 lime
5 hackade vitlöksklyftor
lite mörk soja
Cayennepeppar
Vitpeppar
Svartpeppar
Vitlökspulver
Chilipulver
Salt
Liquid smoke
Gör en kryddblandning av de torra kryddorna (en knapp msk av varje kryddsort). More is more!
Skär fläskkarrén i små bitar och massera in kryddorna i köttet.
Häll över pressad apelsin- och limesaft, soja och vitlökshacket och låt allt marinera i ett par timmar, gärna över natten.
Stek köttet i en stor gryta tills det fått lite färg.
Häll över Coca-Cola så att det täcker och fyll på eftersom om det behövs mer vätska.
Låt småkoka i minst två timmar tills du har en trådig sörja. Less is more här, det blir tydligen inte bättre av att koka jättelänge, utan tvärtom ganska geggigt.
Majsbröd i stekpanna
3 dl majsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
4,5 dl mjölk
1 ägg
1 msk smör
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ut ägget i mjölken och vispa ihop detta detta med mjölblandningen.
Smält smöret i en stor ugnstålig stekpanna eller två mindre (vi tog två mindre och det blev rätt lagom tjocklek på bröden då). Häll ner smeten och stek i ca en minut tills det börjar stelna lite smått runt kanterna.
Ställ in stekpannorna i ugnen och grädda ca 20-25 minuter tills de är lite snyggt bruna på ytan.
Skär upp tårtbitar av brödet vid servering.
Tomat- och nektarinsalsa
4 tomater
1 rödlök
2 nektariner
Koriander
1 stor lime
Röd chili (mängd beroende på styrka och smak, vi tog två stycken spansk peppar)
Salt
Kärna ur tomaterna och släng ner innanmätet i en kastrull till chilisåskoket. Hacka resten grovt.
Hacka rödlök, chili och koriander och skär nektarinerna i mindre bitar.
Blanda allt i en skål och smaksätt med pressad lime och salt.
Med både hetta och koriander i maten blir det väldigt bra med ett fruktigt inslag och t.ex. mango funkar lika bra som nektariner.
Chilisås
4 tomater + inkråmet från salsatomaterna
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 torkad anchochili
Kycklingbuljong
Råsocker
Worcestershiresås
Liquid smoke
Tabasco
Salt
Rödvinsvinäger
Skär tomater, lök, vitlök och chilifrukter i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll över kycklingbuljong så att det precis täcker. Låt koka minst en kvart men gärna längre. Smaka av med kryddorna. Såsen blev faktiskt rätt tråkig först men lite råsocker och en gnutta liquid smoke gjorde skillnaden.
Sila såsen från kärnor och mixa slät med stavmixer. Låt gärna koka ihop en stund till efter detta. Vi orkade inte vänta på såsen så den var rätt lös när vi började äta men fick bra konsistens efter en dryg halvtimme. Den blev lagom het och passade väldigt bra ihop med köttet.
Guacamole
2 urgröpta avokador
Pressad lime
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Mosa ihop för hand.
Kommentarer
Skicka en kommentar