Nu kanske det börjar vara på sin plats med ett förtydligande: jag får inte betalt av tidningen Allt om mat för mina blogginlägg. Fast jag kanske borde. Men det är som sagt en bra tidning med inspirerande recept och nu senast provade jag ett recept på vegetariska biffar med broccoli och gröna sojabönor som bas. Jag dubblade satsen och hade lite andra tillbehör till (tyckte det lät tjatigt med broccolisallad till broccolibiffar) och gjorde i vanlig ordning lite andra justeringar. Bindmedel i ursprungsreceptet var maizena men jag tycker att det blir oändligt mycket mer lätthanterlig konsistens med fiberhusk. Dessutom valde jag att koka broccolin först istället för att mixa den rå eftersom det är lite mer lättsmält för magen (och kanske godare också). Gott blev det and it went something like this:
Gröna biffar på sojabönor och broccoli
ca 18-20 biffar (ca 6-8 portioner)
500 g broccoli
500 g frysta gröna sojabönor, tinade
4 ägg
1,5 paket fetaost (jag använde 2 men slängde ner ett halvt i salladen istället)
3-4 msk fiberhusk (får smeten stå och svälla lite längre behövs ev. lite mindre)
2 tsk salt
peppar
1. Koka broccolin ett par minuter.
2. Mixa tillsammans med sojabönorna till en slät smet.
3. Tillsätt ägg, kryddor och fiberhusk och mixa lite till.
4. Smula ner fetaost i smeten och låt gärna stå och svälla en stund.
5. Forma biffar och stek i olivolja på medelhög värme i några minuter per sida. Det behövs ganska mycket olja och var försiktig med att peta för mycket på biffarna innan de fått yta, då går de lätt sönder.
Rödkålssallad med aprikoser och fetaost
ca 1/4 rödkålshuvud
0,5 paket fetaost
några torkade, osvavlade aprikoser
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
1 msk ris- eller vitvinsvinäger
lite riven ingefära
1. Blanda det blöta i en salladsskål.
2. Riv/strimla rödkålen, antingen fint och kör den rå, eller lite grövre och stek den en stund så den mjuknar.
3. Häll ner rödkålen i skålen och smula ner fetaost och klipp ner några aprikosbitar.
Kommentarer
Skicka en kommentar