Våren kom med ett brak och nästan all snö från tomten är faktiskt redan borta. Det betyder att det inte dröjer länge innan rabarbern tittar upp, vilket innebär att det är hög tid att göra slut på fjolårsrabarbern i frysen. Det var en exceptionellt bra skört förra året och jag har kämpat tappert men är inte riktigt där ännu men ytterligare en påse gick i alla fall åt i helgen. Jag var sugen på att testa rabarber i kombination med mandelmassa och det visade sig att jag inte var den första som tänkt tanken utan självaste Leila Lindholm hade ett recept som jag körde på. Jag vet inte om det här receptet är ett resultat av Leilas viktväktarprojekt på senare år men jag tyckte i alla fall att det lät lite klent med 50 g smör i en smet på 3,5 dl vetemjöl så jag ökade på lite och jag tror faktiskt att det skulle ha kunnat bli lite torrt annars. Det blev i alla fall svingott and it went something like this:
Rabarberkaka med mandelmassa
Till kakan:
3 ägg
2,5 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 tsk kardemumma
ca 100 g smör
1 dl mjölk
100 g mandelmassa
Till rabarbern:
ca 400 g fryst, skivad rabarber (högst uppskattat, det är ändå en smaksak)
ca 30 g smör
2 msk socker
1 tsk kanel
1. Vispa ägg och socker luftigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggblandningen. Rör inte mer än nödvändigt för då kan kakan bli seg.
3. Smält smöret till kakan och blanda ner mjölken. Blanda ner detta i smeten.
4. Riv ner mandelmassan i smeten.
5. Stek rabarbern i smör med socker och kanel och låt puttra tills nästan all vätska kokat bort.
6. Häll drygt hälften av smeten i en smord och bröad springform. Lägg på rabarbern och häll på resterande smet ovanpå.
7. Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar