Vi har fortfarande en hel del torkade trattkantareller kvar från i höstas och det verkar ju onödigt att spara på för snart kommer det ju ändå nya. I höstas gjorde jag en god paj på renfärs och trattkantareller och nu blev det en variant på den men med älgskav och som smulpaj. Även den här varianten blev jättegod. Tyvärr tog batteriet i kameran slut så det blev bara en tråkig mobilbild. I pajdegen använde jag smör, havregryn och fullkornsdinkelmjöl men smulpaj är ju ganska förlåtande så det är bara att experimentera tills det blir bra konsistens.
Smulpaj med renskav och trattkantareller
Valfri smulpajdeg
2 gula lökar
lite socker
600 g fryst renskav
torkade trattkantareller
2 tsk fisksås
1 msk ljus soja
1 msk viltfond
140 g ädelost (gärna något mer egentligen)
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
salt & peppar
1. Blötlägg trattkantarellerna i lite vatten.
2. Fräs skivad lök mjuk med en gnutta socker, salt och peppar och häll över i en smord form.
3. Fräs halvtinad renskav i smör tills det fått färg. Häll eventuellt bort lite vätska om det är väldigt blött och tillsätt sedan soja, fond, fisksås och kantarellerna. Spara lite vätska från kantarellerna eller renskaven ifall det behövs spädning senare. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.
4. Vispa ihop grädde och ägg med salt och peppar.
5. Lägg renskaven över löken i formen, smula över ädelost och häll över äggblandningen. Grädda i 200 grader tills pajen gått ihop sig (räkna med ca 45-60 minuter).
Som tillbehör blev det strimlad, fräst vitkål med granatäppelkärnor, balsamvinäger och fetaost samt tranbärssylt.
Inte heller denna paj fastnade på bild utan det här är egentligen en paj gjord på nästan samma recept (utan mandelmassa och rabarber men med sirap, syrliga äpplen och hasselnötter) |
Smulpaj med rabarber och mandelmassa
ca 500-600 g rabarber
150 g smör
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 dl socker
100 g mandelmassa
1-1,5 tsk kardemumma
1-1,5 tsk kardemumma
0,5 tsk bakpulver
ca 2 msk mjölk
ca 2 msk mjölk
en nypa salt
1. Skiva rabarbern och lägg i en smord ugnsform.
2. Riv mandelmassan och lägg ovanpå rabarbern.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda ner resterande ingredienser i kastrullen.
4. Klicka ut degen över rabarbern och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
1. Skiva rabarbern och lägg i en smord ugnsform.
2. Riv mandelmassan och lägg ovanpå rabarbern.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda ner resterande ingredienser i kastrullen.
4. Klicka ut degen över rabarbern och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar