Prisa gudarna, här kommer ledighetsåterbäringen. Mitt primära mål med denna julledighet är att i raketfart programmera om hjärnan från 200% jobb till 0% jobb, 100% ledigt och 100% jul. 200% måste det ju tydligen alltid summera till men ingredienserna kan gärna få variera över tid. Och i begreppen jul och ledigt ingår det ju ofrånkomligen en hel del bra saker.
Två julbord har jag hunnit damma av inom loppet av fyra dagar och jag kunde konstatera att det inte hade hänt så himla mycket på julbordet sedan förra året. Eller året före det. Eller före det. Och så vidare. Bistro le Garage har förvisso mycket bra julmat men kunde uppbåda exakt en (1) grönsak och det var någon form av snuskig rödkål som var kokt i glögg. Jag är för julmat men det behöver inte utesluta att rätter kan uppdateras, förändras eller till och med bytas ut ibland. Och grönsaker går att äta även i december och även till Janssons frestelse. Grönkålssalladen nedan gjorde jag tillexempel förra helgen. God både som den är och till korv och annat så den åker rakt in på julbordet i år.
Grönkålssallad med puylinser och aprikosdressing
400 g grönkål2 dl puylinser, torkade
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl olivolja
2-3 msk äppelcidervinäger
2-3 msk pressad citron
en nypa salt
1 paket fetaost
1 dl mandel
1. Blötlägg aprikoserna någon timme i ca 3 dl vatten.
2. Låt aprikoserna rinna av lite men spara vätskan.
3. Koka linserna enligt anvisningarna på paketet men ersätt ca 2 dl vattnet med aprikosvattnet.
4. Mixa aprikoserna med olivolja, citron och vinäger. Smaka av med salt och lite peppar och späd med aprikosvatten till önskad konsistens.
5. Skär bort de grova stammarna från grönkålen och dela i mindre bitar. Fräs i olivolja.
6. Häll bort överflödig vätska från linserna och häll ner i en salladsskål. Låt dem gärna marinera i aprikosdressingen ett tag.
7. Blanda ner grönkålen.
8. Grovhacka mandlar och blanda ner i skålen.
9. Smula ner fetaost.
Korvtillverkning har det blivit även i år. Det är faktiskt kul att göra korv och framförallt gillar jag att man får bestämma vad man ska ha i den. Tidigare har det blivit lite olika varianter, bland annat med renkött och vindelnrökt sidfläsk. Mycket gott men årets korv slog ändå rekord så därför får receptet hamna här, även fast det inte blev någon korvbild. Vi använde kött från Burträsk, vilket alltid brukar vara bra och så även den här gången. Det är dock viktigt att det är just gammaldags kotlett om du väljer det köttet eftersom det är mycket fetare än vanlig kotlett. Hittar du inte det så prova med någon annan lite fetare del eller öka på mängden sidfläsk alternativt addera späck. Det är viktigt att det är nog med fett i, annars kommer korven att bli ganska tråkig. Tipset är att mala köttet och blanda ner alla kryddor och provsteka en liten bit. Är korven nog fet ska du inte behöva tillsätta fett i pannan.
Jag ids inte skriva ner några anvisningar men du behöver alltså en köttkvarn och ett korvhorn och helst en till människa för att lyckas eftersom man måste mata ner köttet och manövrera tarmen simultant. Vad fräscht det lät...
Korv Welsh Dragon
400 g sidfläsk
100 g ströbröd
3 dl vatten
2 dl västerbottensost
1,25 dl sambal oelek
3 piripiri utan kärnor
1 msk cayenne
3 msk koreanskt chilipulver
2,5 dl purjolök
1,5-2 msk salt
2 paket svintarm
Kommentarer
Skicka en kommentar