Som vanligt har diskmaskinen gått varm i helgen och i den har såklart mestadels skålar i alla möjliga storlekar och format åkt. En ny omgång Poké, men med lax denna gång, stod för lördagens disk och idag blev det en hederlig vintrig kycklingsoppa i skålarna. Curry är en krydda jag faktiskt ganska sällan använder utan att jag riktigt vet varför. Det är ju gott och varför inte med den klassiska kombon kyckling och äpple? Hurry hurry, cook your curry!
Kycklingsoppa med curry, tomat och äpple
ca 5-6 portioner
1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök
1 purjolök
3-4 gulbetor (ca 400 g)
1,5-2 st syrliga äpplen
2 paket krossade eller passerade tomater
några tsk tomatpuré
ca 3,5 dl grädde (jag tog en slatt visp- och ett paket matlagningsgrädde)
ca 2 dl kycklingbuljong
2 msk curry
en nypa socker
salt & peppar
1. Skala och skiva den gula löken och skala och tärna gulbetorna.
2. Fräs med ca 1,5 msk curry i en rymlig gryta tills det mjuknat lite. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa lite till.
3. Häll på tomater, socker, buljong och grädde och koka upp. Låt koka tills gulbetorna är så mjuka att de kan mixas (ca 15-20 minuter).
4. Skiva purjolöken och tärna äpplena. Fräs med ca 0,5 msk curry i en stekpanna tills det mjuknat lite, salta och peppra och lägg sedan åt sidan.
5. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja tills den är nästan genomstekt. Salta och peppra.
6. Mixa soppan slät och låt den koka upp igen. Tillsätt kycklingen och låt den sjuda färdigt i soppan. Tillsätt purjolök och äpple mot slutet och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer curry.
Sedan tycker jag att man ska äta lite semmelkladdkaka. Det tänkte till exempel jag göra.
Kommentarer
Skicka en kommentar