Hänt och ätits i helgen

Den gångna helgen gick som så många andra helger i ätandets och drickandets men också tränandets tecken. På fredagen stod en spontan afterwork på O´Learys på menyn. Valet var som så ofta i Umeå en kompromiss eftersom alla bra afterwork-ställen alltid blir överfulla före kl. 16 på fredagar. Maten gjorde mig mätt men inte lycklig. O´Learys följdes av lite drällande på Pipes vilket faktiskt inte är ett så dumt ställe för allmänt häng med löst folk över en valfri bägare dryck (om det inte är så fasligt noga vad som finns i bägaren). Gott om plats, anständig ljudnivå och relativt städade gäster. Och icke att förglömma inredningen (då syftar jag på raka motsatsen till minimalism, bland annat i form av alla döda djur du kan tänka dig på väggarna). Det kan vara rätt skönt med fula ställen ibland faktiskt.

Lördagen spenderades med spinning och styrketräning på Iksu följt av snabbt födelsedagsfika hos Peter. Framemot kvällningen drog vi fram grytan och köttade upp tillsammans med Mikaela och Lars. På menyn stod något som drog åt Boeuf Bourguignon lite lätt freestylat med inslag av Jägargryta. It went something like this:

Köttgamarnas mustiga gryta

4 gamiga portioner


1 kg grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
smör
ca 4 dl rödvin (vi var noobs och använde matlagningsvin)
3 msk vetemjöl
3 msk kantarellfond (för att det fanns, okej?)
ganska mycket champinjoner
2 lagerblad
5 enbär (typ krossade. Inte för att det gick men det var tanken)
lite timjan
1 msk tomatpuré
ca 1 dl matlagningsgrädde


Bryn köttbitarna i smör i stekpanna. Salta och peppra och ös ner innehållet i stekpannan i en stor gryta. 
Stek skivad lök, vitlök och skivade morötter, salta och peppra och ös ner detta i grytan. Lägg i lagerblad, enbär och timjan. Pudra över mjöl och rör om. 
Häll i fond, tomatpuré och rödvin och låt grytan koka upp. Låt den stå och puttra på i ca 1,5 timme eller tills den känns awesome. 
När det är lite tid kvar på grytan steker du skivad svamp i en teflonpanna. När vätskan kokat bort i svampen öser du ner en lagom dos smör och låter den steka lite till. Salta och peppra. Mot slutet av kokningen kan du ösa ner svampen i grytan så att den får koka med en stund. Häll också på lite grädde och låt koka lite till. När grytan smakar grymt och köttet känns mört är det bara att börja tömma grytan. Ja just ja, vill du inte helt floppa så kan det vara bra att börja koka potatis när det känns lagom. 

Förslagsvis serverar du ett gott rödvin till detta. Det vi drack till hade jag ursprungligen köpt för att ha till en jävulusiskt god renskavsgryta med chili, stjärnanis och vitt portvin, se recept här: http://www.systembolaget.se/Applikationer/Recept/Renskavikryddigportvinssas.htm
Vinet heter Lirac Les Chesnaies och var rekommenderat till just denna rätt på Systembolagets fenomenala hemsida. Det är kryddigt och mustigt och kommer från Rhônedalen i Frankrike, kostar 100 kr. På grund av en korkrelaterad flopp blev detta vin aldrig drucket till renskavsgrytan vi åt förrförra helgen men jag inser nu att det hade varit helt grymt till den rätten. Det var dock mycket gott även till Köttgamarnas mustiga gryta och rekommenderas starkt!

Maten inmundigades och avslutades med Mikaelas mycket smaskiga hallonmousse med mörk mintchoklad och björnbär. Kaminen var tänd och det var allmänt tokmysigt. In trillade senare lite mer folk och matkalaset mynnade ut i en Singstar-batalj och som vanligt fick jag pisk.


Kommentarer