Kontorets behovspyramid

Alla som någonsin jobbat någonstans vet väl att det viktigaste för anställda i allmänhet är relaterat till mat och dryck. Kaffet är längst ner i behovspyramiden förstås vilket innebär att allt jobbrelaterat är meningslöst att försöka sig på innan detta behov har tillgodosetts. Högst upp i kontorets behovspyramid är sånt som inte hör vardagen till, det vill säga när man bjuds på något av en lite lyxigare karaktär, t.ex. en lunch, julbord, firmafest eller dylikt (Obs! Jobbet betalar, viktig poäng). Det är inte alla svenska knegare som får så mycket av den här biten kan jag tala om. Min teori är att det här är en parallell till Maslows behovstrappa vilket skulle innebära att så länge som du jobbar på en sån här gudsförgäten arbetsplats kan du glömma allt som har med självförverkligande att göra. Naturligtvis innebär det också att det inte räcker om du får bjudluncher på jobbet - så länge kaffet är dåligt kommer du att leta dig vidare.

Men tack och lov behöver inte alla hitta självförverkligande i sitt arbete (eller är inte medvetna om att det ens är möjligt) och för dessa lyckligt lottade själar finns mittpartiet i kontorets behovspyramid - gofikat. För att komma till denna hisnande nivå i jobbrelaterad livskvalitet krävs det emellertid att någon bjuder till ibland. Och det händer ju inte så ofta om det inte är en uttalad regel. Vilken tur då att det är det på mitt jobb så att man får komma upp och nosa på nivå två ibland! Denna vecka var det min tur att bjuda and it went something like this:

Rabarberkaka med vit choklad

100 g smör eller margarin
3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
potatismjöl

Fyllning och garnering:
4-5 dl skivad rabarber (eller röda vinbär, hallon eller nåt annat surt och trevligt)
100 g vit choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar botten.

Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och vänd sist försiktig ned det ljumma matfettet och rör smeten slät.

Bred ut ca 2/3 av smeten jämnt i bakformen. Lägg i rabarbern blandat med potatismjöl och klicka över den sparade smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200° övervärme.

Hacka chokladen och strö den över den nygräddade kakan. Ställ åter in kakan i mitten av ugnen och grädda ytterligare 5-7 minuter, eller tills chokladen fått svagt gyllenbrun färg. 

Kommentarer

  1. ooo la la- lät mums! Vi nosade på samma steg idag, men med köpebröd. Basen i pyramiden är fast rotad på 7 trappor - vi har perkulator :-)

    SvaraRadera
  2. Den är faktiskt väldigt god och jag blev lite extra populär på jobbet nu.
    Tur att ni har en tillfredsställande kaffelösning! På mitt jobb har vi maskin men den är ovanligt bra, maler bönorna osv.
    Tips från coachen: går du på anställningsintervju - tacka alltid ja till en kopp kaffe om du får frågan. Då vet du vad du ger dig in i.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar