Kött, vin och sång

En mycket liten notis i VF klargjorde polisens ärende i kvarteret i fredags - inbrott. Några närmare detaljer annat än att ett fönster hade brutits upp fanns inte i notisen. Det var dock ett ganska upplyst hem vi lämnade på lördagen för att spendera kvällen och natten hos Syster Yster i Haddingen. Kvällen bjöd på trevligt folk, chiligryta, vin och såklart en Singstar-batalj tills öron och stämband ömmade. I vanlig ordning blev alla allt bättre ju senare det blev och det är inte bara en subjektiv bedömning utan något som faktiskt visar sig i poängställningen. Mycket, mycket märkligt om jag får säga det själv. Själv gör jag uppskattningen att det låter ungefär lika eländigt genom hela kvällen men det är ju totalt ointressant - alla vet ju att det är poängen som räknas, right?

Den här dagen har ägnats åt söndagstypiskt svennebananande som att handla och tvätta bilen. Jag är dock lycklig över att ha fått premiäräta älg idag.

Älgfärsbiffar med gräddsås och smörstekt svamp
3 portioner


Biffar
500 g älgfärs
några schalottenlökar
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl grädde
smör
3 enbär
1 tsk salt 
peppar


Sås
steksky från biffarna
några schalottenlökar
4 dl grädde
ca 3 msk viltfond (det blev lite för mycket, ta max 2)
peppar


Gör så här
Blanda ströbröd med grädde och ställ att svälla en stund
Hacka löken och krossa enbären. Blanda detta med älgfärsen, ägget, ströbrödsgrädden och kryddorna. Forma till biffar och stek några minuter på vardera sida, så många som ryms i pannan. Låt eftersteka en stund på låg värme efter att biffarna fått bra yta. Plocka upp biffarna och stek nästa laddning. Lägg på rätt mycket smör andra omgången. När biffarna är färdiga plockar du bort dem och låter smöret vara kvar i pannan. Lägg i löken och fräs en stund. Häll på fond, grädde och peppar och låt koka ihop en stund tills det är lagom konsistens. 
Servera med potatis, smörstekt svamp och lingonsylt eller någon passande gelé. 


En svag nia från Niklas, en åtta från mig. Det var med andra ord grymt om ni inte fattade det.

Kommentarer

  1. Faktum är att du premiäråt älgfärs redan på lördagen!

    SvaraRadera
  2. Var det älgfärs i chiligrytan? Men inte enbart älgfärs väl? Och inget fick man veta!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar