En köttig kväll

Igår sparades det inte på kött och grädde och det kanske hade något att göra med att maten blev fantastiskt god och väl värt tiden och pysslandet den krävde. Fyra kockar var vi och ändå tog det nästan tre timmar innan det var dags att äta. Fast då var vi inte särskilt effektiva och tog diverse pauser för att äta ost och salami. Med lite rutin kanske man skulle kunna klara det på halva tiden. Receptet kom i stora drag från hemmetsjournal.se och purén fick jag inspiration till från en bloggkollegas nyårsmeny (tack för det Petra!). Tyvärr är jag lite osäker på mängderna i kokspadet då jag mest pysslade med att göra ruladerna men Linnea eller Ola får gärna korrigera om det är något som inte stämmer. Vi hade lite för mycket kött i förhållande till mängden fyllning så vi gjorde några jokerrulader som vi fyllde med ost, salami och pesto och åt som tilltugg innan och de var också helt grymt goda. Anrättningen i sin helhet var lätt en nia!

Oxrulader i portersås med jordärtskockspuré
Ca 1 kg innanlår från kalv, skuret i tunna skivor
salt & peppar
smör
Fyllning:
ca 250 g rökt sidfläsk
1 rödlök
1/2 dl persilja
Kokspad:
1 flaska porter
1 dl koncentrerad svart vinbärsaft
4 msk soja
16-20 krossade enbär
1 tsk timjan
3 köttbuljongtärningar eller fond
Sås:
8 dl silat kokspad
3 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
Jordärtskockspuré:
300 g jordärtskockor
ca 600 g potatis
smör
grädde och mjölk, ett par deciliter


Gör så här:
1) Hacka ingredienserna till fyllningen. 
2) Lägg ut köttskivorna och salta och peppra. Lägg på en klutt fyllning på varje skiva och försök (haha, lycka till) rulla ihop skivorna och fäst med tandpetare. 
3) Bryn några rullader i taget i smör. Lägg över dem i en gryta. 
4) Koka upp ingredienserna till kokspadet och häll det över rulladerna. Låt dem puttra under lock ca 40 minuter. 
5) Skala potatis och jordärtskockor och dela eventuellt i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Sila sedan av vattnet och mosa ihop det, alt. vispa eller mixa. Tillsätt smör och grädde/mjölk och fortsätt vispa/mosa/stöta/mixa till lagom konsistens. Salta och peppra. Vi hade så galet mycket disk redan att vi sket i att mixa/vispa purén utan nöjde oss med en mer vanlig moskonsistens men det blev väldigt gott ändå. 
6) Lyft upp ruladerna ur grytan. Sila kokspadet och mät upp det. Fyll på med vatten så att det blir 8 dl. Häll det i en kastrull och låt det koka upp. Vispa ihop grädde och mjöl och vispa ner det i såsen. Smaka av och lägg ner ruladerna i såsen. 
7) Smörstek skogschampinjoner och servera till. 



Jokerrulladerna fick ligga kvar i pannan och fräsa med en skvätt rött vin innan vi åt dem. Pannan var synnerligen gosig efteråt så vi stekte sedan svampen i det som fanns kvar där vilket gav det lite extra omph. Vinet vi drack till var ett julklappsvin som fanns hemma. Det var jättegott men kanske inget jag särskilt skulle rekommendera till just den här maten. Varför vet jag faktiskt inte riktigt. Det är i alla fall från Venedig och heter Millefioro (2769) . Kryddigt, mustigt och väldigt fruktigt och i andra sammanhang skulle det nog kunna vara en riktig bomb.   

Kommentarer

  1. yuuuummy! Det lät verkligen smaskens det här. Ska testas!

    SvaraRadera
  2. Görne! I originalreceptet är det ansjovis och inte sidfläsk i fyllningen. Sedan är det ungefär halva mängden av allt förutom portern. Så det ska nog smaka mer porter om såsen ifall man följer det. Här är det: http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=4027

    SvaraRadera

Skicka en kommentar