Mmmmmoussaka

Som sagt är det ganska värt de gånger man tar sig för och gör något mer aktivt en fredag - helgen kändes faktiskt både ovanligt lång och välfylld. Moussakan slukades med hull och hår i lördags vilket jag antar var ett gott betyg. Enligt Niklas var det en sjua på moussakaskalan vilket får anses vara rätt bra för en hemgjord svennebanan-moussaka. Själv har jag ju inte så mycket att jämföra med men enligt den sedvanliga skalan skulle jag nog säga att den kammade hem en stark sjua. Med ett väl valt rödvin till hade det nog blivit åtta men min vindos för helgen var rätt välfylld redan. Vi hade lite för mycket lammfärs vilket tyvärr förtog lite av det ostiga och geggiga som annars kan vara så trevligt så jag rekommenderar att följa proportionerna i receptet. Vad man egentligen ska använda sig av för ost framgick inte i just det här receptet som kommer från recept.nu. I moussakakretsar har det kunnat skönjas att frågan väcker starka känslor och hätsk debatt men gruyere eller cheddar verkar vara populärt och vi provade med det sistnämnda. Kör man någon form av LCHF-diet måste det här vara bra för det är ju ont om kolisar men den dröp rätt bra av fett. Mätta blev vi.

Moussaka

Jag glömde fota mästerverket så ni får hålla till godo med en
bild på Pelle Johanssons moussaka från recept.nu. 
3 st auberginer
1 st citron
1 st stor gul lök
750 g malet lammkött
3 st stora tomater
4 msk tomatpuré
30 g smör
2.5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 st äggula
150 g ost
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
muskot
kanel 




Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd. Låt stå svalt i 0.5 timme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel.
När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem ev. rinna av på hushållspapper.
Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form.
Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet.
Grädda i 25-30 minuter i 200 grader. 

I söndags fortsatte vi på temat äta gott och lät oss bjudas på trerätters hos mina föräldrar. Fantastiskt god gryta med oxfilé tillsammans med bakad potatis som hade gröpts ur och fyllts med getostgegga och gratinerats. Obligatoriskt matkoma framför brasan vill jag lova. 

Kommentarer