Skamburgare och fettrefill

Då mitt hamburgerätande de senaste 12 åren har utgjorts av antingen vegetariska eller kycklingburgare så har jag nog egentligen aldrig funderat så mycket på hamburgare eller varit så fantastiskt sugen för den delen. Eller så har jag väl antagit att det jag har ätit har varit gott, vad vet jag. Det var först då jag för några veckor sedan provade färska hamburgare av nötfärs från ICA som jag insåg hur gott hamburgare faktiskt kan vara. Burgare med texmex-smak stekta i grillpannan tillsammans med ciabatta, stekt lök, avokado, tomat, ruccola, ajvar relish och limeaioli - ja tack! Låga förväntningar spelade förmodligen roll för hur fantastiskt gott det smakade men sedan detta första möte med nötfärsburgare på år och dar så har snålvattnet börjat rinna i mungipan vid blotta tanken. När man då vet att detta väntar hemma en fredag efter en ganska tradig arbetsvecka kan man inte annat än få långnäsa då hamburgarna visar sig vara otäckt grå och lukta lik när man öppnar förpackningen. Hade jag inte varit så lycklig över att det var helg hade jag lätt lagt mig ner och gråtit på köksgolvet. Två av kycklingburgarna från förr i tiden låg dock kvar i frysen och fick tillsammans med några korvar rädda fredagsmiddagen, dock inte utan en bismak av antiklimax och maskinproduktion. 

Innan det igår bar av på fest hos Ola och Linnea blev det förstås ett litet matlagningsprojekt. Efter att ha överraskat mig själv med en löprunda av rekordkaraktär (14,21 km, 1 timme och 21 minuter) kändes det fantastiskt tilltalande att fylla på fett- och saltdepåerna vilket resulterade i det här: 

Baconinlindad laxfilé fylld med röd pesto
Självklart D-vitaminer i bakgrunden!

500 g laxfilé i portionsbitar
röd pesto, ca 5-6 msk
3 morötter
1 rödlök
1 röd paprika
2,5 dl matlagningsgräde
1 paket bacon
citron
salt & peppar
kokt potatis

Skär morötter, rödlök och paprika i mindre bitar och lägg detta i en ugnsform. 
Tina laxen om den är fryst. Skär en skåra i varje filé och fyll med röd pesto. Rulla in laxbitarna i en eller två baconskivor och lägg detta i mitten av ugnsformen. Krydda med salt och peppar och slå över grädden. Pressa eventuellt över citron (vi pressade över citron vid serveringen eftersom vi upptäckte att det behövdes helt enkelt). Grädda mitt i ugnen i ca 200 grader tills baconet fått färg och grönsakerna är lite mjuka. Det tog ca 30 minuter. Koka potatis under tiden. 


Det blev förstås väldigt gott, men ändå inte så gott som jag hade föreställt mig - 6/10 på helgmatsskalan. Dels tror jag att det hade blivit godare om jag haft i citron innan tillagningen, dels fegade jag med saltet. Men framförallt blev grädden ingen hit. Allt fett som rann ut från lax och bacon blandades upp och skar sig med grädden. Det såg lite äckligt ut faktiskt. Sedan fick laxen vara inne lite onödigt länge för att baconet skulle hinna få färg. Skulle jag testa igen skulle jag nog steka på baconet lite innan och eventuellt ta vara på stekskyn och göra en sås av på sidan av istället, kanske en citronsås av något slag. Men hade rätten räknats som vardagsmat hade betyget säkert blivit en åtta så jag kan i vilket fall som helst rekommendera anrättningen. 

Idag har jag än så länge bara tagit en promenad i det mysiga vädret och avundats alla som åker skidor överallt samt handlat på Maxi. Vi bytte ut våra skämda hamburgare och fyllde på kylen inför veckan. En av mig bortglömd rätt som bjöds på idag i Maxiköket var Chili con carne. Recept och ingredienser åkte direkt ner i vagnen, lydig och lättpåverkad kund som man är. Ett paket semlor letade sig också med hem, bara för att vara riktigt säker på att balansen på fettkontot återställs innan veckan är slut.  

Kommentarer

  1. Ska du göra chili så ta ett snack med Stefan, han gör den bästa chili som jag någonsin smakat. Bara ett tips:)

    SvaraRadera
  2. Ja, när du säger det så förknippar jag chili med Stefan på nåt vis. Men det fanns efterfrågan på en rätt mesig chili så jag håller mig nog till barnreceptet från Maxi :)

    SvaraRadera
  3. Då hamburglers är ltie av min grej måste jag tipsa om helgens burgarrecept. Själva köttsmeten var inte så speciell. Mest att svampen passade så bra till: http://thepioneerwoman.com/cooking/2010/08/mushroom-and-swiss-sliders-with-spicy-fry-sauce/

    SvaraRadera
  4. Skulle aldrig ha tänkt på svamp till burgare men det där såg nästan onödigt smakligt ut.

    SvaraRadera
  5. Burgarfail? SÅ dumt. Jag åt burgare på Bishops häromdagen. Gott och man behöver varken laga eller ta hand om disken, rekommenderas!

    SvaraRadera
  6. Så fort det lägger av med att vara vinter hela tiden så ska det nog bli burgare på stan lite oftare. Och på grillen förstås. Nu har vi ett nytt paket i kylen i alla fall. Får se hur det går den här gången.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar