Måndagskoma och vårobservationer

I mitt sömndruckna komaliknande tillstånd idag har jag ändå observerat att takdroppet har övergått till takrinn och att jag efter varje cykeltur har haft slaskdroppar en bra bit upp på låren och konstant genomlortiga stövlar. Det stavas vårtecken och jag blir lycklig. Lycklig men smutsig. 

Varför jag alltid känner mig som ett lik på måndagar förstår jag faktiskt inte. Nog för att jag inte sov så mycket i helgen men jag kom ändå i säng i hyfsad tid igår. Dagens tröttma måste ha haft något att göra med kvaliteten på sömnen i natt. Åtminstone antar jag att det var en orolig nattsömn eftersom jag enligt vittnesuppgifter skrek konstigheter såsom "Jag litar inte på dig!" Det hör annars inte till vanligheterna att jag säger saker som går att uppfatta utan mina nattliga läten brukar mest sträcka sig till skrikande, fräsande och morrande. Troligtvis är det så jobbigt för mig att bete mig normalt och städat dagarna i ända att reptilhjärnan löper amok så fort den får en chans när jag sover. Nu undrar jag bara mot vem nattens tillitsproblem var riktade?

Den här helgen hann jag faktiskt med att gå på stan och när jag nu för första gången fattat att även butikerna i Kungspassagen är öppna på söndagar fanns det faktiskt lite att glo på även igår. Det blev inte så mycket fynd som jag hade hoppats på eftersom jag och vårmodet inte varit på god fot de senaste 20 åren men helt lottlös blev jag ändå inte. Men nu till 10000-kronorsfrågan: Är själva definitionen av en vårjacka att den måste vara beige, svart eller grå? 

Något som jag ofta tänker att jag vill göra på söndagar men inte gör så ofta är en gryta. Igår skred vi till verket och snickrade ihop en enkel men ack så smakrik gryta. Jag har läst i tidningen Aktiv Träning som jag prenumererar på att det är bra att göra en gryta som ska långkoka och då passa på att klämma in en löptur under kokningen "så länge frugan eller ungarna kan passa den emellanåt" (ja, det är en gubbtidning). Sagt och gjort. Potatisen fick frugan börja koka när jag ställde mig i duschen och sedan var det bara att hugga in. 

Söndagsgryta
Ca 1 kg grytkött av nöt
 ca 250 g steklökar
3 morötter
1 palsternacka
1 paket bacon
3 dl rödvin
5 msk oxfond
vatten
3 lagerblad
champinjoner
smör
salt & peppar
en skvätt grädde
maizena

Bryn köttet i smör så att det tar färg. Salta och peppra och lägg över köttet i en gryta. 
Stek ett paket bacon och lägg ner i grytan. 
Skala steklökarna, morötter och palsternacka. Skär i mindre bitar och lägg allt i grytan. 
Häll på vin, fond, peppar och lagerblad. Tillsätt så mycket vatten att det täcker. 
Koka upp och låt koka länge (helst minst två timmar) så att köttet inte är segt. 
Lägg ner champinjonerna i grytan mot slutet så att de får koka ganska kort tid. 
Smaksätt och red av med maizena till bra konsistens. 
Häll i lite grädde om du vill runda av smaken lite. 

Förutom paketet med grytbitar skarvade vi även med två pepparbiffar som var kvar från lördagen. Ingen av oss kunde urskilja vilket kött som var vilket när grytan var klar. Om man föredrar grönsaker med textur rekommenderar jag inte att slänga ner allt på en gång men jag tycker att det är själva poängen att lök och rotsaker kokar sönder och avger mycket smak till grytan. Det här är grymt gott och väl värt att prova. Nu var jag inte så sugen på vin igår, annars hade ett mustigt rödvin kunnat vara hur gott som helst till. 

Kommentarer

  1. Vårjacka: Vårjacka är ett klädesplagg, ett så kallat ytterplagg. Den bärs när dygnsmedeltemperaturen är stigande och över noll grader vilket brukar infalla under månaderna mars, april och maj. Vårjackan bärs på överkroppen, och består av bakstycke, öppet framstycke samt ärmar. Ofta har den fickor, ibland kapuschong och/eller skärp. Den kan vara grå, beige eller i undantagsfall svart.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar