Skogen och jag

Man kan väl inte säga annat än att det nu är uppenbart och otvetydigt höst. Det är förmodligen just precis nu som är den allra bästa tiden på hösten och det är sådär sanslöst skamligt fint ute när solen lyser. Svampskogen har tyvärr inte fått något återbesök och jag tvivlar på att jag kommer att hinna med det heller. Däremot är det den bästa tiden på året för att springa i skogen. Elljusspår eller småstigar spelar ingen roll, båda har sin charm. Förutom att vara ute och ränna i skogen ligger fokus just nu på att träna rörlighet och bålstabilitet. Efter en inspirationshelg i löpning som arrangerades på Iksu förrförra helgen fick jag förutom den förväntade inspirationen även en hel del bra handfasta tips och insikter. Däribland att jag har en väldigt konstig kropp som är gjord av gummi på vissa områden och av cement på andra. 

När jag inte ränner i skogen eller gör stjärnan, draken och plankan, vad gör jag då? Ja, det undrar ofta jag också. Men den här helgen har jag faktiskt hunnit med en hel del, bland annat ätit lammburgare på Viktoria, gästat födelsedagsfest hos Elin och Andreas som hade kokat en grymt god chili på högrev, besökt mina föräldrar och deras oförskämt söta kattunge, shoppat på både Intersport och på stan, handlat på Maxi samt gjort älgfärsbiffar. Älgfärs var en ny bekantskap för mig och jag tror att vi kommer att leva ett långt och lyckligt liv ihop. En stark 8/10 en söndagskväll kan väl göra vem som helst religiös. Receptet kommer delvis från recept.nu men är såklart lite modifierat.

Så gott att man borde skämmas. 

Älgfärsbiffar

500 g älgfärs
5 msk ströbröd
2 ägg
2 dl mjölk
1 rödlök
lite timjan
ca 3 msk dijonsenap
1,5 tsk salt
peppar
smör
ca 4 dl grädde
2 msk viltfond
2 msk rårörda lingon
valfria rotsaker
olja
trattkantareller

Ugnsrosta rotsakerna i 225 grader med rapsolja, salt och peppar. 
Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla en stund. 
Blanda ägg, senap, rödlök, timjan, salt (1 msk salt till 1 kg färs = bra riktmärke om man är en mes som inte vill smaka på rå färs), peppar, mjölkblandningen och älgfärsen. Låt den stå till sig en stund och forma sedan biffar. Stek i smör (om du är lyckligt lottad och har något vill säga), ca 5 minuter på vardera sida. 
Ta upp biffarna, häll på grädde, lingon och fond i pannan och koka en stund. 
Smörstek svampen. 
Gå och blogga!

Kommentarer

  1. Amen guuuuuu vad gott! Måste testas. kan man köpa älgfärs på affärn om man inte skjuter själv?

    SvaraRadera
  2. Gört! Köpte på Maxi, förvånansvärt billigt dessutom. Antar att det är rätt säsongsbetonat. Kolla i den där roliga disken på kortsidan där det finns känguru och andra tvivelaktiga produkter.

    SvaraRadera
  3. Höstmat är gott - och det där ser riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar