Hot hot hot

Höstens stora fluga på matfronten verkar vara chili och högrev och gärna i kombination. Förra helgens tema var ju som bekant att äta trerätters på bortaplan vilket jag lyckades med både fredag, lördag och söndag. På fredagen var det Duå som stod vid spisen, på söndagen Niklas mamma och på lördagen var det Björns tur att bjuda in till vår egen variant av Halv åtta hos mig. Där bjöds det just på chili gjord på högrev till huvudrätt och den var väldigt mustig och god. Chili var för övrigt temat för alla tre rätter och citronglass med chili visade sig vara en bra överraskning. I fredags var det Bishops chili som mättade magen och förrförra helgen gjorde vi en egen hemma. Den blev ungefär så här:


Chili på högrev

3 tomater, halverade
1 paprika, halverad
1 paket torkade chilifrukter (har en rökig trevlig smak)
1 paket gröna pepparfrukter
1 hel vitlök
ca 1 kg högrev
1 paket bacon
två röda chilifrukter (milda)
anchochilipulver
spiskummin
torkad koriander
1 flaska porter
oxfond

Blötlägg den torkade chilin en stund. Grilla de övriga ingredienserna i en ugnsform. Skalet på paprikan ska bli lite svart. Mixa de grillade grönsakerna tillsammans med den torkade chilin. Häll av och spara vattnet till grytan. 
Skär baconet i mindre bitar och fräs i en gryta. Putsa högreven och skär i mindre bitar. Tillsätt köttet till baconet och låt fräsa en stund. Häll på de mixade grönsakerna och de övriga kryddorna, vattnet från grönsakerna samt porter och fond. Låt det hela puttra länge, den här fick nog uppemot fyra timmar. När det har kokat några timmar kan man tillsätta lite mer chili om man vill. Vi hade tänkt slänga i lite habanero men tyckte att det var tillräckligt starkt redan. Chilin blev dock mesigare med tiden så den kunde gott ha fått sin habanero. Jag kan mycket väl ha glömt någon liten ingrediens men det är som grejen med chili att det inte är så eftersträvansvärt med millimeteranvisningar. Man vet ändå aldrig hur starka chilifrukterna är så det blir lite vad det blir. Jag skulle nog däremot haft i fler paprikor i mixen om jag gjorde om det. Och som sagt, mera chilihetta. Men det var förstås väldigt gott ändå. 

Kommentarer

Skicka en kommentar