Jullov here I come

Då börjar jag känna mig rätt färdiglevererad för i år, både på jobbfronten och när det gäller allt fix och stök som man ständigt lyckas utsätta sig för innan jul. Eftersom Mamma Staten bjuder på helt nya vanor och möjligheter var det inga problem att få ledigt i mellandagarna. Och det här med att inte behöva tjäna in semestern ett år i förskott var en positiv nyhet måste jag säga. Detta betyder alltså att jag mycket snart kan känna mig extremt lös och ledig framtill 2 januari.

Väldigt länge lyckades jag förtränga hur snabbt julen började smyga sig på vilket förstås resulterade i en smått panikartad insikt om att mitt enda hopp nu inte alls stod till Internet utan till en blodig shoppingbatalj på stan sista lördagen före jul. Naturligtvis har jag varit lika dum många gånger förr och vet därför vad det är som gäller för att klara uppdraget med förståndet i behåll. Nu är det väl i senaste laget för er förtappade själar som redan har misslyckats men jag bjuder på mina bästa tips inför nästa jul om ni skulle klanta er då också:

1) Planera allt som bara går i förväg och gör en inköpslista; 2) Gör upp en tänkt rutt över stan; 3)Var senast 10:30 på stan men försök vara utsövd också; 4) Ät en stadig frukost; 5) Ladda väskan med nötter, bitch-banan eller motsvarande; 6) Klä dig svalt; 7) Intala dig att det kommer att gå jättebra och att det är otroligt mysigt; 8) Bli inte stressad i köerna, spela Wordfeud istället; 9) Gör inga avsteg från planen.

Kanske någon som sprungit ett maratonlopp kan känna igen sig i förberedelserna? Jag lyckades i alla fall över förväntan och var hemma fyra timmar senare utan att ha behövt ta vare sig toa- eller matpaus. Men nästa år ska jag nog försöka med näthandel istället för så jävla kul var det faktiskt ändå inte.


Det är naturligtvis helt omotiverat och självförvållat med julstress för min egen del. Det är julklappar till ett fåtal personer det rör sig om och jag har turen att alltid fira jul hos mina föräldrar så det är verkligen inte några mastodontartade förberedelser det handlar om. Däremot tycker jag ju om att fixa och greja en del och vill gärna bidra med något. Att baka lite julgodis hör som bekant traditionen till och detta ägnade jag och syrran oss åt i söndags. I år blev det faktiskt lite lagom på bakfronten men man kan nog inte säga att det hör till vanligheterna utan vi brukar i det närmaste få simma i slisk framtill åtminstone trettondagen. Nu blev det knäck, Rocky Road Fudge, lussekatter och en fudge som jag misslyckades kopiöst med. Den åkte direkt ut i mammas och pappas förråd med hopp om mirakulös tillstelning men min gissning är att den i bästa fall går att använda som sås till glass. Smaken var det nämligen inget fel på, den bestod av mörk mintchoklad, mörkt muscavadosocker och lakritspulver, men jag har för mig att man ska kunna tugga fudge. 

Igår slängde jag ihop mitt favoritbröd som har börjat bli efterfrågat på julbordet och la in lite egen sill. Jag använde inläggningssill, alltså sådan som man själv lägger in i en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten) med lagerblad, kryddpeppar och nejlikor. Denna fick ligga ungefär ett dygn och sedan använde jag den till senapssåsen nedan.

Senapssill

ca 1,5 dl senap (jag använde lite dijon men huvudsakligen en av Stina hemmagjord, ganska stark, senap som var smaksatt med Ballentine's whiskey. Tack och bock för den!)
ca 3 msk vitvinsvinäger
ca 3 msk socker
salt & peppar
dill
knappt 1 dl rapsolja
en burk crème fraiche

Blanda senap, vinäger och socker. Vispa ner oljan försiktigt, gärna med elvisp.
Smaka av med dill och kryddor och blanda ner créme fraiche. Vänd ner sillen i såsen.

Saffranssill

ca 1 dl majonnäs
ca 2,5 dl gräddfil
1 kuvert saffran
cayennepeppar
ca 1/2 dl av spadet från den inlagda sillen
salt & peppar

Blanda ihop allt och smaka av. Varianter finns med äpple, purjolök och vitlök men jag ville köra det enkelt. Eftersom jag ville ha mest smak av saffran och inte så mycket nejlika och annat tog jag färdig 5-minuterssill till denna. Den är alltså färdiginlagd i ättikslag men smakar inte lika kryddigt som den jag själv hade lagt in. Till denna sats sås hade två burkar varit lagom.

Ha en fridfull och smaklig jul!

Kommentarer

  1. Mums! Härligt gott lät det. Jag uteslöt senapssillen i är men nu då jag ser ditt recept blir jag sugen.. :)

    Ha en riktigt riktigt bra jul nu!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har blivit lite less på vanlig köpes-senapssill, den smakar ofta så "stickigt".
    Tack detsamma!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar