Hånet från ovan och på fläskfronten nånting nytt.

Helgen i korthet: En massa firande av födelsedagsbarn, varav det ena barnet fyllde 30 och det andra 95 (båda pigga och krya men det sistnämnda hade en benägenhet att ställa samma fråga minst tre gånger och det förstnämnda hade ett något mer fartfyllt kalas), snökaos (numera vedertagen benämning på tråkigt väder vintertid) samt ett nytt försök på fläskfronten.

Fläskfilégryta med ugnsrostade rotsaker

ca 600 g fläskfilé
1 röd paprika
ganska mycket svamp
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
2 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
2 msk soja
1 msk vetemjöl
gräslök (tanken var persilja men...)
salt & peppar
valfria rotsaker. Hade tänkt sötpotatis men Maxi svek så det fick bli palsternacka, potatis, morötter och rödlök istället. Egentligen kan det vara rätt gott med ris eller nåt som suger upp såsen till just en gryta men nu blev det såhär, okej?

Skär rotsakerna i mindre bitar. Jag låter helst skalet sitta kvar för att inte gå miste om en massa braigheter i grönisarna men om du vill kan du ju skala först. Kör i en långpanna, 175-200 grader tills det känns awesome. 
Rör ihop vin, grädde, senap, fond, soja, gräslök, salt och peppar. 
Putsa bort lite snusk från fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka bitar.
Bryn köttet i en stekpanna och salta och peppra. Vi råkade ha lite baconfett som bara låg och väntade i pannan så dels slapp vi en diskning och dels fick vi baconfierat kött.  
Strimla paprikan och skär svampen i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en gryta. Tillsätt paprikan och pressad vitlök efter en stund och låt allt fräsa tills svampen är brun och snygg. 
Rör över mjöl och tillsätt gräddblandningen. 
Låt såsen koka upp och lägg ner fläskfilén. Låt koka tills... tja? You tell me. Jag körde på ca 15 minuter. 

En god gryta rent smakmässigt. Fläskkött imponerade inte på mig denna gång heller men jag är så orutinerad på detta område så jag vet inte om man skulle ha gjort på annat sätt, kokat längre, kortare etc. Betyg 7/10. Med kyckling eller annat lite mörare kött hade det lätt blivit en åtta. Jag var i och för sig inte så värst hungrig heller, hör och häpna, så grytan fick inte de bästa förutsättningarna denna gång. 

Kan för övrigt passa på att slå ett slag för en färdig laxgryta som finns på påse (Kelda kanske?) med lite olika smaksättningar. Har provat Sydfransk laxgryta och den var rätt god. Igår körde jag lite purjo och paprika i en ugnsform, la några fiskfiléer på och bredde på grytan på fisken. In i ugnen, tut brum, helt gott. 

Om vintern finns det väl inte så mycket mer att säga nu. Jo, idag såg jag inte postlådan och hade vi inte haft en dörr i carporten hade nog grannarna fått komma och skotta ut oss. Senaste veckan i bilder. 



Men, var är postlådan egentligen?

Där var den!

Kommentarer