Vinbärspöl och uppladdning

För första gången på en oändlighet spenderades den gångna helgen på hemmaplan och utan några direkt sociala aktiviteter. Detta händer inte alltför ofta men varje gång det gör det blir jag skrämd över hur lite man ändå hinner med på en helg. Tanken var att fixa en uppsjö med grejor och ge det stackars huset lite förtjänt uppmärksamhet. Vi kom väl ungefär en tredjedel men någonstans måste man väl börja antar jag. 

Jag skördade lite vinbär i alla fall och kokade ihop en chutney som blev rätt okej. Ett par hekto röda vinbär, en halv kanelstång, en halv stjärnanis, lite chiliflakes, socker, citron och någon matsked äppelcidervinäger. Koka ihop allt utom socker, skumma, tillsätt socker och koka ungefär en kvart till. Skumma lite mer och häll upp i en desinficerad burk. Det verkar väldigt viktigt med det här skummandet när man gör sylt och dylikt. Ärligt talat fattar jag inte riktigt poängen med det men någon vänlig själ kanske kan upplysa mig?

Vinbärsgelé blev helgens andra bärprojekt. Jag skulle berätta hur jag gjorde om den hade blivit bra. Använde syltsocker som ska innehålla pektin och sånt där och följde proportionsanvisningarna på paketet men den blev för lös. På bilden nedan syns den i form av en röd pöl, dock i sällskap med kanske den godaste gryten ever. Inspirationen kom från Systembolaget men med lite förändringar. 

En stadig nia, jajemen. Vänligen bortse ifrån den suddiga fläcken. 


Gryta på högrev och porter med sötsura äpplen

ca 800 g högrev i mindre bitar
3 morötter
1 palsternacka
1 nät (300 g?) små steklökar eller schalottenlök
ca 10 katrinplommon (vad i hela friden är egentligen katrinplommon? Det finns ju typ inte ens, ta vanliga torkade plommon) 
50 cl porter
5 dl vatten
några matskedar fond (hade bara viltfond)
3 lagerblad
salt & peppar
Plommonsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl buljong med plommon från grytan
ca 2 dl hackade katrinplommon (jag använde totalt en påse på 200 g) 
2,5 dl matlagninsgrädde
Sötsura äpplen:
2 äpplen
1 dl äppelmust (läs 2 dl Strongbow. Man tager vad man haver. Men jag rekommenderar nog must eller sötare cider i första hand)
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
1 msk senap (2 msk cidervinägersenap enligt originalrecept. Det kanske finns där katrinplommon finns, vad vet jag? Ska tydligen vara någon osötad senap i alla fall men jag fick nöja mig med vanlig)
Tillbehör:
Potatis såklart
Vinbärsgelé/-pöl

1. Bryn högrevet i smör, salta och peppra och lägg över i en gryta. 
Häll på porter, vatten, fond och lagerblad och låt det koka upp.

2. Tillsätt hela skalade lökar, plommon och rotsaker delat i mindre bitar och ev mer peppar. 
Koka tills köttet känns mört, i det här fallet tog det ca en timme men det tar ofta längre tid. 

3. Skala och klyfta äpplena. Koka ihop lagen i en kastrull. Tillsätt äpplena och koka ca 10 minuter. 

4. Smält smör till såsen i en kastrull eller panna och vispa i mjölet. 
Plocka upp 4 dl vätska, utan kött och rotsaker men gärna med katrinplommon, och häll i pannan. 
Tillsätt grädde och koka ihop en stund. 

5. Häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt de hackade katrinplommonen. Låt det koka ihop och smaka av. Konsistensen blev väldigt bra här men ibland kan man behöva lite redning eller spädning. 

En rejäl laddning köttgryta med Masi Campofiorin (5123) i glaset fick utgöra uppladdning inför 19 km runt Umeälven i söndags. På intet sätt en bortkastad helg.

 Kommentarer

  1. Skummet i sylt, marmelad osv sägs vara en trevlig miljö för mögelsporer att hänga i. Tar man bort dem finns det inget gott att smaska på för dem och det man kokat ihop håller därför längre utan att bli dåligt/mögla.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar