Saffran och psykbryt

Mjaha. Då var vintern kommen. Oändligt tacksam är jag över att ha fått en lång, varm, slaskfri och ovanligt vindstilla höst. Särskilt krispig, klar och fylld av promenader på frasiga löv var den väl förvisso inte men att behöva plocka fram snöskyffeln först i december är ändå ren och skär lyx. Tacksam är jag också över att jag hann med en sista löprunda i elljusspåret i veckan. Nu blir det till att harva på på tråkiga asfaltsvägar och missunnsamt muttra åt alla hurtfriska skidåkare som lägger beslag på skogen framtill påsk. Varför ger jag bara inte upp den här kampen och börjar åka skidor själv då kan ju vän av ordning undra? Befogad fråga. Efter moget övervägande har jag dock kommit fram till att: 1) jag inte orkar med ännu en uppsättning prylar och kläder relaterade till en specifik sport, eller rättare sagt, det är fullt i både förråd och garderober nu, 2) jag tror att jag skulle åka skidor i stort sett bara på helgerna eftersom det är så mörkt i spåren på vardagskvällar och 3) jag därmed skulle lägga mer tid på att underhålla utrustningen än på att använda den och att utslaget på en säsong skulle kostnaden för varje åktur bli så hög att jag skulle känna mig tvungen att snålåka precis varje helg, oavsett om jag har lust eller inte, vilket skulle få mig att hata skidor ännu mer i slutändan. Så nej, det blir nog inget i år heller. 

På något magiskt vis har saffran gått och blivit tokbilligt (eeh.. allt är ju relativt) och när jag handlade idag behövde jag bara punga ut med 20 kronor för två påsar. Då är det här liksom extra motiverat. 


Laxgryta med saffran

ca 800 g laxfilé
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 kuvert saffran (1 g)
2 morötter
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Skala morötterna och skiva dem tunt. Strimla purjolöken och fräs den och morötterna i olivolja i en gryta. Tillsätt pressad vitlök och saffran och låt fräsa med en stund. 
Häll på vin, buljong, crème fraiche och grädde och låt det koka tills morötterna börjar vara lite mjuka (ca 15 minuter). 
Skär laxen i bitar, salta och peppra den och lägg ner i grytan. Dra ner värmen så att det bara sjuder lite, eller ännu hellre, slå av grytan och låt stå tills laxen är färdigtillagad. Rör försiktigt i grytan efter en stund eftersom bitarna i botten blir färdiga snabbast. Ju försiktigare du tillagar laxen, desto bättre resultat och mindre risk att laxen blir övertillagad och torr. Personligen ser jag hellre att någon bit är lite för rå än att någon är lite för torr. 
Smaka av med salt och peppar och servera med potatis. 

Jag har provat lite olika varianter på denna rätt och tror att jag föredrar en blandning av crème fraiche och grädde för en bra, lagom krämig konsistens och en balans mellan fetma och syra. Det funkar bra med vit fisk också och vill man skoja till det lite kan man alltid slänga i lite räkor. 

Dagens psykbryt
Mänskligheten har kunnat åka till månen i över 40 år, men ska det alltså fortfarande inte gå att få den förbannade stjärnan att hänga rakt?

Kommentarer

  1. Jag har läst om en uppfinning vad gällande att få julstjärnan att hänga rakt, den finns på Clas Ohlson för 29 kronor bit.ly/VvUBv0

    SvaraRadera
  2. Ah, äntligen! Fattar inte hur det fungerar men värt att prova. Tack för tipset.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar