Vinägersötma och halloumisälta

Det mitt förra blogginlägg egentligen skulle handla om var en vegetarisk vardagsrätt som jag gillade väldigt mycket. Upprinnelsen var ett paket halloumi som behövde användas and it went something like this:

Ugnsrostad sötpotatis med marinerade sojabönor och grillad halloumi

2 portioner

1 stor sötpotatis eller 2 små
2 paprikor, gärna olika färger
1 burk sojabönor
1 ask körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/2 dl ljus balsamvinäger
lite torkad basilika
salt & peppar
1 paket halloumi
Skölj och häll av bönorna och marinera dem i olja, vinäger, pressad vitlök och kryddorna, gärna i ett par timmar. 
Skala och skiva sötpotatis och skär paprikan i mindre bitar. Lägg i en långpanna och sila bönorna över så att marinaden hamnar på på grönsakerna. Spara bönorna så länge.
Rosta grönsakerna i 250 graders ugnsvärme i ca 25-30 minuter. 
Halvera körsbärstomaterna och lägg dem tillsammans med bönorna i långpannan då grönsakerna varit inne ungefär 15 minuter. Kör på grillelementet de sista kanske fem, tio minuterna tills det blir lite mörk yta på grönsakerna. 
Skiva halloumin och stek på hög värme i grillpanna ett par minuter per sida. 
Servera med avokado, oliver och någon kall yoghurtbaserad sås, t.ex. turkisk yoghurt blandad med ajvar relish, lite honung och citron., alt. hemgjord rabarberbalsamico om du är lagd åt det hållet. 

Anledningen till varför jag gillade det här så mycket tror jag är att sojobönorna fick en väldigt god, nästan karamelliserad yta av marinaden och gjorde sig väldigt bra ihop med sötpotatisen och paprikan. Det vinägersöta kontrasterade också väldigt bra med den salta halloumin. 7/10 i betyg, enligt mig en stark sjua.

Kommentarer

Skicka en kommentar