Mat efter behov

Järn och nitrat sägs vara bra saker att pula i sig i rikliga mängder om man vill uträtta stordåd i löpspåret. En hel del blodpudding, rödbetor och spenat har det mycket riktigt också blivit de senaste veckorna. Så efter uträttat stordåd i lördags kände jag att tiden var kommen för något mindre köttigt och stordådsorienterat i köket och hittade inspiration i en julig receptbroschyr från Norrmejerier. Ursprungsreceptet finns här och min variant went something like this:

Couscoussallad med saffranssås

3,5 dl couscous
olivolja
1 dl rostade hasselnötter
1 paket (270 g) marinerad tofu
1 paket (150 g) fetaost
1 rödlök
1 burk sojabönor
1 ask körsbärstomater
1 påse rucola
1 avokado (gärna två)
2 apelsiner
en skvätt äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
granatäpple (frysta kärnor funkar bra)
3 dl turkisk yoghurt
0,5-1 kuvert saffran
chiliflakes
salt & peppar

1. Skala och skiva apelsinerna tunt.
2. Skölj sojabönorna i kallt vatten och låt dem gärna marinera i lite olivolja, vinäger och med några apelsinskivor. 
3. Skala och skiva rödlöken tunt och dela körsbärstomaterna. 
4. Fräs lök och tomater i lite olivolja. Häll i bönorna och låt det puttra en liten stund på svag värme. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger.
5. Tillaga couscous enligt anvisningen på paketet. Fluffa upp den med en gaffel och lite olivolja och blanda ihop med bön- och tomatblandningen. Häll över på ett stort fat eller dylikt.
6. Dela tofu och fetaost i mindre bitar och blanda ner i couscousen. 
7. Blanda ner hasselnötter, rucola, avokado i bitar och apelsinskivorna.
8. Blanda yoghurt med saffran, chiliflakes och salt och servera till couscoussalladen. 


Som alla fattar blev det här väldigt gott, en stark sjua i betyg. Är man inte torsk på saffran så kommer man förstås inte att uppskatta såsen däremot. Det kanske kan tyckas lite tårta på tårta med både tofu, sojabönor och fetaost men de tillför liksom lite olika grejer som är bra på sitt sätt, inte minst många olika konsistenser. Utan fetaost skulle jag nog vilja ha något annat med bra sälta och ett alternativ jag övervägde var att ta halloumi istället för både fetaost och tofu, men what the hell, more is more. Att man mest troligt blir en helt awesome människa av sån här mat behöver jag väl knappast tillägga.

Kommentarer

  1. Önskar att jag hade ens en fjärdedel av din awesomeness i köket (och i övriga livet med för den delen)!

    SvaraRadera
  2. Naaaaw, nu blir man ju rörd.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar