Soppa för många magar

När många ska äta kan det vara oändligt skönt med något som är enkelt både med avseende på tillagningen och på serveringen. En mättande soppa kan man komma långt med och det är ju faktiskt sjukt gott den här årstiden. Med blandade tillbehör mättade det här receptet totalt elva magar härom veckan. Nu minns jag inte kryddningen exakt men med nåt åt det här hållet blev det smakrikt med en ganska lagom hetta. 

Morotssoppa med kokos, tomat och linser

2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
ca 2 kg morötter
500 g röda linser
2 paket krossade tomater (1 kg)
2 burkar kokosmjölk (800 g)
1,5 liter hönsbuljong
ca 5 cm ingefära
2 röda chilifrukter, hackade 
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk gurkmeja
lite kanel, kanske runt 1 tsk
5 limeblad (alt pressad lime eller citron)
ev en gnutta vinäger 
salt & peppar

Hacka lök, ingefära och vitlök och fräs i olja in en stor (verkligen jättestor) gryta i nån minut. 
Tillsätt övriga kryddor och låt fräsa ett par minuter till.
Häll på linser, limeblad, kokosmjölk, tomat, buljong och morötter skurna i mindre bitar. 
Låt koka tills morötter och linser är mjuka (ca 15-20 minuter). Ta upp limebladen och kasta bort dem. Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av. Jag hade helt enkelt glömt köpa lime eller citron och tog istället limeblad (brukar finnas där chilifrukt och pumpa finns på ICA Maxi) för smakens skull och balanserade upp morötternas sötma med lite vinäger istället.
Goda tillbehör är t.ex. rostad kokos, kryddig korv (här Lithels Timjan & Salladslök. Rekommenderar även Welsh Dragon), fetaost och cashewnötter och förstås ett gott bröd. 

Vill man dricka vin till en sån här soppa tycker jag att det kan funka rätt bra med ett vitt vin med lite sötma. Kloster Eberbach  (5810) från Tyskland, 99 kr är en hit som man alltid bör ha någon flaska av hemma. Köööööööp!

Kommentarer