Luciaspis och nötkoma

Inga lussebullar har jag lyckats få i mig än trots att det är Lucia idag men tanken är att det är imorgon detta ska ske i samband med det årliga, traditionsenliga julbaket. Till traditionen hör, förutom lussekatter bland annat knäck, kola, mandelmassa en stycke syster och ganska dålig julmusik. 

I väntan på lussefikat fick det idag bli årets första julrelaterade mat istället. Hade sedan tidigare tänkt göra nåt kul med både brysselkål och rödkål till jul och i nya numret av ICA Buffé fanns recept på revbensspjäll och rödkål med koreansk smakinspiration. Receptet på brysselkålen kommer från Allt om mat. Vi följde recepten i stora drag men bland annat finrev vi istället för att strimla rödkålen samt lade till apelsin och valnötter. Allt blev i alla fall riktigt bra, kanske framförallt brysselkålen om jag får säga det själv, och it went something like this: 

Kryddiga sesamspjäll

1,5 kg revbensspjäll
2 vitlöksklyftor 
1 msk riven ingefära
1 tsk kanel
2 dl japansk soja
1 1/2 msk risvinäger
1/2 dl sirap
2 msk sesamolja
1 msk chilipaste
lite sambal oelek 
2 msk rostade sesamfrön

Blanda allt utom sesamfrön och marinera revbenen i detta, gärna över natten men ett par timmar funkar bra också. 
Ta upp revbenen och lägg i en ugnsform med köttsidan nedåt och kör in i ugnen i 150 grader i en timme. Vänd dem och kör en timme till. 
Häll marinaden i en kastrull och koka hop till en glaze. Blanda ner sesamfrön i glazen. 
Ta ut köttet, höj ugnsvärmen till 225 grader och pensla köttet med glazen. Häll 1/2 dl vatten i formen och ställ in ca 10 min till i ugnen. 

Sweet kimchi på rödkål

800 g rödkål
1 röd chili
1 riven vitlöksklyfta
lite riven och lite inlagd ingefära 
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
1/2 msk strösocker
2 krm salt
1 gurka
3 salladslökar
1 apelsin
valnötter

Riv rödkålen och hacka chilin. Blanda med ingefära, vinäger, olja, fisksås, socker och salt och låt stå och dra en stund. 
Kärna ur gurkan och skär i tunna skivor. Skiva salladslöken fint och skär apelsinklyftor i mindre bitar. Blanda ner detta och valnötter innan servering. 

Brysselkål i apelsingrädde

500 g brysselkål
1 dl vispgrädde
2 msk senap
skalet från en apelsin
1/2 tsk salt
lite peppar

Förväll brysselkålen i en kastrull i några minuter. Häll av vattnet och häll på resten av ingredienserna och låt koka ca fem minuter till. 

Och nu till något helt annat. För ett par veckor sedan tillverkade vi en dessert på temat nötter och den blev... tja, väldigt god om man gillar nötter. Har verkligen inte gjort mycket pannacotta i mina dagar så vi fick passa på att öva lite på det också. Receptet är ett hopkok av olika recept och desserter och var inte jättesvårt men lite pyssligt och tidskrävande. Det här blev lagom till sex portioner men då får man över lite nötmousse. Gott i glaset till var Moscatel de Setúbal (8011), starkvin från Portugal som är sött och knäckigt. Som avslutning på en trerätters  med nöttema satt den här desserten som spiken i kistan kan man säga utan överdrift.  

Nötpannacotta med rommarinerade hallon

Vaniljlager
2 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 msk socker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön tillsammans med grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. 
Krama ur gelatinbladet och låt det smälta ner i kastrullen. 
Ta upp vaniljstången och fördela pannacottan i 6 glas. Ställ kallt och låt stelna minst 30 min innan du häller på nötmoussen. 

Nötmousse
50 g hasselnötter
2 gelatinblad
lite vaniljpulver 
2 dl mjölk
2 äggulor 
2 msk strösocker
150 g hasselnötskräm
3 dl vispgrädde

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga bort skalen med händerna eller en handduk och grovhacka dem. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 
Koka upp mjölk med vaniljpulver. Vispa ihop äggulan med sockret och vispa ner i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar som en kräm. Ta av från plattan. 
Rör ner nötkräm och de hackade nötterna men ta undan några till servering. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta ner i krämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i krämen. Fördela ovanpå vaniljpannacottan i glasen och ställ kallt att svalna. 

Rommarinerade hallon
1 paket frysta hallon
1 dl mörk rom (god såklart)
1 dl socker

Tina hallonen. Koka ihop rom och socker en stund och lägg hallonen i framtill servering. Lägg ovanpå nötmoussen tillsammans med några saltade hasselnötter. 

Tyvärr inga snyggare glas att tillgå :(

Kommentarer

  1. Ja, desserten var mumsig - rekommenderas! Kul att få kvalitetsstämpel på revbenen som jag också suktat på.

    SvaraRadera
  2. Nästa gång ska vi testa kanske 100 grader och lite längre tid i ugnen samt längre tids marinering. Det blev mört nu också men det kan nog bli ändå lite mörare!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar