söndag 16 augusti 2015

Fooled pork

Som den senfärdiga hipstern man är så dröjde det tills idag innan förra (eller förrförra?) årets stora hype provlagades här hemma. Pulled pork har det blivit ganska många gånger men den här gången var det alltså Fooled pork, den vegetariska varianten som påminner förvånansvärt mycket om originalet, som stod på menyn. Huvudingrediensen är jackfruit, eller jackfrukt som jag just lärde mig att det heter på ren svenska. Den hela frukten ser ut ungefär som en durian men tack och lov smakar den inte ens lite som den styggelsen. I Umeå kan man hitta jackfruit på Exotisk mat och det man ska ha är varianten i saltlake, inte den söta. Det går förstås bra att använda färdig BBQ-sås i det här receptet men jag slängde ihop en egen eftersom det behövdes ganska mycket. Har man färsk chili hemma är det ju bara att gå bananas som man vill men jag hade inte en enda så det blev uteslutande torkade kryddor men det gick bra det med. Om möjligt lättare att smaka av och dosera lagom enligt min mening. Mängden kryddor är rätt ungefärlig men det blev ganska starkt och resulterade i svett under ögonen och i hårbotten. Resultatet blev i vilket fall som helst awesome och min version av Fooled pork went something like this:

Det gröna klockan 12 är stekt pak choi om någon undrar

Fooled pork med bön- och tomatsalsa, picklad rödlök och pitabröd

ca 5 portioner

2 burkar jackfruit i saltlake
1 burk ljus öl, 50 cl
2 dl vatten
1 buljongtärning
rökt paprikapulver
spiskummin
chilipulver
anchochilipulver
cayennepeppar
salt & peppar
ca 4 dl BBQ-sås

1. Häll av lagen från jackfruiten och skölj av bitarna. 
2. Stek den i olja tillsammans med kryddorna tills den fått lite färg. 
3. Häll på öl, vatten och buljongtärning och låt småkoka i ca 1 timme under lock. 
4. Häll av buljongen och lägg jackfruiten i en ugnsform. 
5. Täck frukten med ca 3 dl BBQ-sås och kör i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. 
6. Ta ut formen och slit isär fruktköttet med två gafflar. 
7. Häll på resterande BBQ-sås och sätt tillbaka formen i ugnen i ca ytterligare 10 minuter. 

Servera med bön- och tomatsalsan, avokado, picklad rödlök och någon form av bröd, typ hamburgerbröd, pitabröd eller fluffiga burgarfrallor,

Bön- och tomatsalsa

1 burk svarta bönor
4 tomater
1 kruka koriander
2 lime
1 msk olja
1 msk ljus balsamvinäger
chili (jag hade ingen färsk så jag tog chiliflakes)
salt & peppar

1. Skölj bönorna och låt rinna av. 
2. Pressa lime och blanda med olja och vinäger i en skål.
3. Kärna ur tomaterna och grovhacka dem. 
4. Grovhacka/klipp koriandern.
5. Blanda ner allt i limevinägretten och smaka av med chili, salt och peppar.

BBQ-sås

1 gul lök
4 klyftor vitlök
3 dl chilisås
ev. kärnhusen från tomaterna till salsan
0,5- 1 dl farinsocker
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk liquid smoke
4-5 msk bourbon 
2 tsk tamarindpasta (finns också på Exotisk mat. Kan uteslutas, tillför lite mest lite syra)
2 tsk ljus soja 
lite worcestershiresås 
2-3 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
1 msk rökt paprikapulver
anchochilipulver
chilipulver
salt & peppar

1. Finhacka löken och svetta den en stund i olja i en stor kastrull. 
2. Pressa ner vitlöken och stek en liten stund. 
3. Häll ner de torra kryddorna och en skvätt vatten och låt steka ihop lite. 
4. Häll på övriga ingredienser och låt allt koka i ca 30 minuter, förslagsvis under lock på glänt då det stänker rätt lätt. 
5. Smaka av till lämplig sötma/syra/hetta. Jag tog 1 dl farinsocker och tycker att den kanske blev aningen i sötaste laget. 


Såhär ser jackfruit ut, lite som kronärtskocka i bitar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar