Fräscht på fint fat


Matlagningspeppen har tagit lite fart igen och för tillfället är utmaningen att försöka lägga band på mitt relativt nyvunna korianderbegär. Alla som ogillar koriander: öva. Det är värt det. Men sedan gör du bäst i att odla hemma för det kan bli ett dyrt beroende. 

Förutom att salladen nedan innehåller koriander och var väldigt god var den ju snygg också. För min del blev det grillad kyckling till men jag kan tänka mig att lax eller halloumi skulle bli väldigt gott också. Det blir ganska sötsyrliga smaker så något salt till är nästan livsviktigt. Det blir en rejäl laddning så med tillbehör räcker den gott och väl till fem, sex portioner.

Belugalinssallad med mango och koriander

3 dl belugalinser
lite balsam- eller sherryvinäger
1,5 dl hirs (eller t.ex. quinoa)
valfri sallad, t.ex. spenat och rucola
2 avokado
1 paket fryst, tärnad mango, upptinad
färsk koriander
3 msk olivolja
1 lime, skal och saft
honung eller agavesirap 
ev. chili
rostade kokosflagor (finns t.ex. på lösvikt bland frön och torkad frukt)

1. Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackningen (ca 20 minuter). Häll av vattnet och blanda därefter ner vinäger och låt linserna stå och dra ett tag. 
2. Koka samtidigt hirs eller quinoa i en annan kastrull. 
3. Zesta och pressa limen och blanda med olivolja, hackad koriander och eventuellt lite chiliflakes eller hackad chili. Smaka av med lite sött och salt. Du kan också ta den avrunna mangosaften om du använder fryst mango som söt bas i vinägretten. 
4. Skala och skiva avokadon och lägg på ett stort fat tillsammans med sallad, mango, linser och hirs. Häll över limevinägretten och blanda runt. Strö på kokosflagor och ta ett foto.

Här med rubbad, grillad kycklingfilé och blomkål
ugnsbakad i kallpressad kokosolja (dvs med kokossmak).


Kommentarer