Vietnamesiska vårrullar, fast fula

Vårrullar på rispapper har jag velat prova att göra ända sedan jag åt fantastiskt goda i Vietnam för snart två år sedan. Först i helgen fick vi tummen ur. Resultatet blev riktigt bra på ett smakmässigt plan, not so much på ett visuellt plan. Men det var rätt kul att göra och lite grann som tacos-tänket, d.v.s. man fyller lite som man vill. Pyssligt och tidskrävande, framförallt om man har mycket olika tillbehör som ska strimlas och stekas, men väl värt mödan. Bulla upp med många tallrikar, mycket utrymme och ett och annat vinglas and your good to go. 

Rispapper finns på hyllan med asiatiska livsmedel på Maxi och två paket räckte rätt bra till fyra personer (6 rullar per person). Man kan förstås fylla med råa grönsaker men vi stekte det mesta, men man vill gärna behålla lite krispighet. Räkor, köttfärs, rökt tofu, vitkål, grönkål, paprika,  avokado, vitlöksstekt svamp, koriander samt morötter med currypasta och ingefära hamnade i skålarna. Algsallad med sesamfrön och två såser serverade vi på sidan av. 

Så här kul var det faktiskt för det mesta. 

Men i början så här kul. Men man fick snabbt kläm på tekniken. Vi skippade
 handduken efter ett tag och la det blöta rispappret direkt på en tallrik. 

Jag var girig.

Niklas tänkte mer på presentationen.

Jordnötssmör utrört i kokosmjölk, smaksatt med lite agavesirap, salt och
peppar. Mycket gott till men man behövde verkligen inte sådär mycket. 

Soja, socker, risvinäger, fisksås och teriyakisås med sesam och ingefära.
Vansinnigt gott och förmodligen årets viktigaste tillbehör till det mesta.
 Den här woksåsen från Mrs Cheng är också en bra ingrediens i en sån här
sås och det går annars väldigt bra sesamolja också.


Kommentarer