Vild mat, tamt liv

Som vanligt nuförtiden är det ont om rafflande och glamourösa detaljer från mitt liv att redogöra för. År 2015 tuffar vidare på temat lägga mycket tid och pengar på att göra och köpa tråkiga husrelaterade saker. Att förflytta 14 kubikmeter jord med spadar och skottkärror var förvisso inte så fasligt dyrt men det var å andra sidan inte särskilt upphetsande heller. Har man ett tamt liv kan man ju i alla fall äta vilt och jag har längtat lite efter grytor ett tag nu. Nu är jag slut som artist men helgens sista insats went something like this:

Kryddig älgskavsgryta med rotsaker och svamp

ca 6 portioner
800 g älg- eller renskav (vi använde älgskav från Svantes Vilt & Bär som bara innehåller älgkött, till skillnad från t.ex. Polaricas skav som innehåller 10% vatten)
3 stora morötter
4 vitlöksklyftor
1-1,5 tsk chiliflakes
3 stjärnanis
5 dl crème fraiche 
1 dl portvin
2 dl rött vin
1/2 dl viltfond
lite ljus soja
salt & peppar
maizena
svamp
bacon, rökt kött, salami eller dylikt (vi hade lite rester av vindelnrökt skinka och salami)

1. Fräs halvtinat skav i smör en stund i en stor gryta.
2. Skär morötter i mindre bitar och släng ner i grytan.
3. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes och låt fräsa en stund. 
4. Häll på vin, fond, crème fraiche och stjärnanis och låt allt koka ca 15-20 minuter eller tills morötterna är mjuka. 
5. Stek under tiden svamp och tärnat rökt kött i en annan panna och krydda med salt och peppar.
6. Red av grytan med lite maizena, häll ner svampen och smaka av. 

Servera förslagsvis med ugnsrostade rotsaker och lingonsylt. Palsternacka och jordärtskocka hade varit väldigt gott till det här men palsternackan var dyr och jordärtskocksätande är ju som bekant en syssla för ensamseglare så det fick bli potatis och sötpotatis samt en restbaserad sallad på rödbetor, getost, äpple och valnötter. Det enda dåliga med det här var att jag inte drack något gott rödvin till men betyget blev ändå 8/10.   




Kommentarer