Viltfärspanna med rostade hasselnötter

Den här 8/10-goda viltfärspannan har jag gjort en gång tidigare och receptet kommer från Lotta Lundgrens bok Tio lektioner i matlagning (för övrigt en rätt underhållande och läsvärd bok). Jag har modifierat det en aning och den här gången blev det ren- istället för älgfärs med hasselbacksmorötter (recept från Allt om mat) och aroniasylt till. För en turbovariant kan du skippa morötterna och använda färdigrostade hasselnötter. Det är förstås inget måste att ha rostade nötter överhuvudtaget men som bekant blir ju det mesta bättre av att rostas och av alla nötter vinner just hasselnötter särskilt mycket på rostning enligt min mening då de får en helt annan karaktär. Och morötterna blir faktiskt löjligt goda så det är mycket möjligt att du får ångra dig om du inte gör dem. 

Viltfärspanna med rostade hasselnötter och hasselbacksmorötter

ca 4 portioner

500 gram ren- eller älgfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk ljus soja
1 msk viltfond
1,5 msk fisksås
1,5-2 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
ca 1 msk saft eller sylt (jag tog spad från aroniasylt)
trattkantareller (inkl spad från blötläggningen om torkade används)
ca 1 dl rostade hasselnötter 
ev maizena
färsk timjan
salt & peppar
Hasselbacksmorötter:
ett gäng morötter
ströbröd
salt
smör, kylskåpskallt

1. Blötlägg svampen i lite vatten om den är torkad. 
2. Rosta hasselnötterna i en långpanna i ugn, 200 grader, tills skalet svartnar (ca 20 minuter). Låt svalna och gnugga sedan bort skalet med händerna eller en torr handduk. 
3. Skala och skär skåror i morötterna (halvera eventuellt först om det är stora morötter) en bit mot botten. Strö på ströbröd och salt och hyvla på kallt smör med en osthyvel. Baka i ugnen i 225 grader i ca 30 min tills de är mjuka och ströbrödet fått lite färg. 
4. Fräs viltfärsen i olja en stund i en stekpanna. 
5. Tillsätt hackad lök och vitlök och låt fräsa med tills färsen är genomstekt. 
6. Häll på grädde, crème fraiche, soja, fond och fisksås. Smaksätt eventuellt med lite sylt eller saft men observera att aronia färgar av sig så rent estetiskt blir det inget lyft, däremot smakmässigt. Låt koka ihop en liten stund och tillsätt svamp med spad, hasselnötter, salt och peppar. Red eventuellt av med maizena om det är för löst. Tillsätt timjan och servera med kokt potatis, aronia- eller lingonsylt och morötterna. Kommentarer