söndag 31 januari 2016

Sichuantofu och sojapicklade ägg. Och så lite strimlor förstås.

Edward Blom har en ganska rolig kokbok som heter Kokkonst för livsnjutare. Bland annat finns ett recept på tofu med sichuanpeppar vilket vi testade med lite modifiering idag. Till det åt vi risnudlar, stekt shiitakesvamp, morots- och zucchinisallad med lime, risvinäger och olivolja samt sojapicklade ägg. I originalreceptet ska man använda chilibönspasta och fermenterade svarta bönor men det var inga ingredienser som gick att uppbåda så vi använde en hemgjord variant av kimchi på morot och vitkål istället och slängde även i lite av spadet från de sojapicklade äggen för att få lite av den fermenterade smaken samt umami. Det blev väldigt bra det med. 
Så förutom att alla numera måste strimla allt som går kan vi konstatera att det även är viktigt att pickla ägg. Sjukt viktigt! Jag lovar.


Tofu med sichuanpeppar

4 portioner

2 paket tofu
4-6 salladslökar
1-2 röda chilifrukter
några vitlöksklyftor
ca 1 msk ingefära
ca 1 msk sichuanpeppar
jordnötsolja
ca 3 dl hönsbuljong, eller eventuellt lite mer. 
maizena

1. Lägg tofun hel i hett vatten i ca 10 minuter. Tärna den därefter i kuber om ca 2 cm. 
2. Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna och mortla den. 
3. Hacka chili, vitlök och ingefära och skär salladslöken i små bitar. 
4. Hetta upp en stek- eller wokpanna med jordnötsolja och fräs chili, vitlök och ingefära. Tillsätt eventuellt kimchi och låt det fräsa några minuter. 
5. Tillsätt buljong och låt koka några minuter och red sedan såsen med lite maizena. 
6. Lägg ner tofun och salladslöken i såsen och smaka av med salt. 

Servera med stekt shiitakesvamp, cashewnötter, sichuanpeppar, nudlar och varsitt sojapicklat ägg. Receptet på äggen kommer från Allt om mat och jag tänker mig att det borde gå att variera smaksättning rätt mycket. Äggen ska helst stå i minst tre dagar då gulorna ska bli krämigare och krämigare med tiden (våra hade dragit i drygt en vecka och det gick inte att klaga på krämigheten där inte). 

Sojapicklade ägg

4 ägg
4 msk japansk soja
4 msk risvinäger
1,5 msk socker
0,5 msk grovt hackad ingefära

1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 3 minuter. Spola av med kallt vatten. 
2. Koka upp soja, vinäger, socker och ingefära i en kastrull och låt svalna. 
3. Skala äggen och lägg ner dem i en burk. Häll över marinaden och låt marinera i kylen ca tre dygn eller mer.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar