Strimmelhets och smakinferno

Spiralizern har ju funnits ett tag nu men var väl kanske en av de mest hypade köksgrejerna 2015 och jag har såklart gått runt och suktat efter en ett bra tag. Det finns dock varianter som är både stora och fula, vilka är två icke-kompatibla egenskaper i mitt kök, så projektet har dragit ut på tiden. Det visade sig tack och lov att det finns en variant som man kan använda i stort sett på samma sätt men som ryms i en kökslåda. Julienneskärare kallas den och fungerar ungefär som en osthyvel men gör alltså tunna strimlor istället för skivor (och raka istället för skruvade strimlor som spiralizern gör). Hur oumbärligt??! Ja, jag vet inte... Kanske inte jätte? Men roligt! Och praktiskt. Än så länge har jag bara strimlat zucchini med den men i två olika sammanhang så jag kan ju börja med att bjuda på det första, vilket också blev den första hemlagade maträtten år 2016. En ganska knasig, improviserad förrätt som smakade... ungefär allt. Vi upphovsmän tyckte att det blev jättegott men kanske ingen rätt för smakpuritaner om man säger så. Sichuanpeppar är lite speciellt och ger en lustig, lätt bedövande smak i munnen och är liksom hett utan att vara hett. Det går såklart bra att köra utan men har man vägarna förbi Exotisk mat eller Kryddhyllan i Umeå kan man gott skaffa sig en påse tycker jag. Vi provade Stoneleigh Chardonnay till och tyckte att det passade väldigt bra.

Picklade polkabetor med serranoskinka och citronzucchini (aka More is more)

6 portioner

1 stor polkabeta
12 skivor serranoskinka eller dylikt
2 små eller 1 stor zucchini
lite rucola
ca 1/2 paket färskost
10-12 torkade aprikoser (osvavlade, typ Saltå Kvarn)
lite valnötter
sichuanpeppar
citronolivolja
granätäppelkärnor (knappt 1/2 paket frysta)
ättika
socker
vatten
tryffelbalsamico

1. Blanda en ättikslag med proportionerna 1 del ättika (12%), 2 delar socker, 3 delar vatten. Låt koka upp och svalna. 
2. Skala och skiva polkabetan tunt med en mandolin. Lägg skivorna i ättikslagen, gärna några timmar. 
3. Grovhacka valnötter och aprikoser och mortla lite sechuanpeppar. 
4. Skala och strimla zucchinin med en julienneskärare eller spiralizer. Fräs strimlorna hastigt i lite citronolivolja tillsammans med sechuanpepparn och lite salt. 
5. Fiska upp betorna ur lagen och arrangera på tallrikar. 
6. Lägg på kluttar av färskost
7. Lägg zucchinin i mitten på tallriken och lägg skinkan ovanpå. 
8. Garnera med aprikoser, valnötter, granatäpple, rucola, flingsalt och några droppar tryffelbalsamico (finns t.ex. på Duå). 

Kommentarer