Om bra mat-TV och hur man löser semmelnöd. Och så fram med morteln.

Jag brukar faktiskt inte titta särskilt mycket på matlagningsprogram på TV men på sistone har jag fastnat för Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course. Jag gillar framförallt matlagningsprogram där man lär sig saker och får inspiration och i de avseendena är det här det hittills bästa jag sett på temat mat-TV. Allt från River Cottage-serien älskar jag också, liksom Niklas mat, men just när det kommer till utbildningsbiten så är den här serien snäppet vassare än övriga. Lite jobbigt tempo stundtals men det kan man ha överseende med för allt jag har sett hittills som Gordon Ramsay har lagat i programmet verkar galet gott och ser dessutom inte särskilt svårt ut. Och så lär han ut en massa smarta knep och förklarar varför man gör som man gör. I ett avsnitt, med temat chili, gjorde han en fiskrätt som vi försökte återskapa idag. Han använde "Red mullet", vilket tydligen kallas "mulle" på svenska men inte är särskilt lätt att få tag på här så vi använde torskfilé istället och så adderade vi ugnsrostad sötpotatis, fräst pak choi och en sallad med tunt hyvlad morot, avokado och mango. Här kan man lugnt säga att chilin fick spela första fiolen så älskar man inte chilihetta kan man kanske nöja sig med en chilifrukt men jag tycker i alla fall att det blev galet gott, även om man blev lite svettig om överläppen. 

Jordnötspanerad torskfilé med chili- och koriandersås

4 portioner

ca 800 g torskfilé
Panering:
100 g rostade jordnötter
2 tsk chiliflakes
lite salt
lite hackad koriander
2 ägg
en skvätt fisksås
Chilisås:
röda chilifrukt (vi använde 3 st spansk peppar + lite av kärnorna)
2 vitlöksklyftor
1 msk socker
1 msk fisksås
1 msk risvinäger
3 msk olivolja
1 lime
koriander, resten av krukan
salt

1. Mortla jordnötterna med chiliflakes tills de är ganska grovmalda. Tillsätt salt och koriander och häll över i en djuptallrik. 
2. Vispa upp två ägg i en annan djuptallrik och smaksätt med lite salt och en skvätt fisksås. 
3. Grovacka chili och vitlök och mortla tillsammans med salt och socker. Rör ner fisksås, risvinäger och olivolja. Blanda ner hackad koriander och en pressad lime och smaka av. 
4. Doppa fiskfiléerna först i äggblandningen och sedan i nötpaneringen. Stek i olivolja på medelhög värme ca 2-3 minuter på ena sidan. Vänd filéerna och stek ca 1-2 minuter på andra sidan. 

Lägg upp fisken på tallrikar och klicka över chilisås (det blir ganska mycket sås så allt går nog inte åt) och servera med ugnsrostad sötpotatis, mangosallad och pak choi. 


Nu är det ju såna där tider då semlorna har den dåliga smaken att faktiskt vara slut här och där när man som bäst behöver dem. Som av en händelse snubblade jag över ett recept på en kaka som kan agera räddaren i nöden när man lider som svårast av semmelnöd. Gör inte som jag gjorde i fredags och köpte butiksbakad skitsemla från Ica Glunten för att det var slut på Finas. Nä, usch och blä, semlor med torr bulle och artificiell mandelmassesmak kan de få behålla för sig själva. Gör den här kakan istället! Det enda du kommer att ångra är att du åt mat innan för den är ganska mättande samtidigt som den är ungefär hur god som helst. Originalreceptet kommer från Kungsörnen men i receptet jag hittade hade man använt mindre smör (50 istället för 150 gram) och jag tycker att det blev helt perfekt med angiven mängd. Den skulle nog simma i flott annars gissar jag. 

Semmelkladdkaka

50 g smör
2 tsk hel kardemumma
3 ägg
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 krm salt
Topping:
2,5 dl vispgrädde
lite grovhackad mandel

1. Stöt kardemumman fint i en mortel. 
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kardemumman. 
3. Vispa lätt ihop äggen i en bunke. 
4. Riv ner mandelmassan i bunken och rör ner övriga ingredienser till kakan. 
5. Häll smeten i en springform, ca 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (tips: blöt pappret och vrid ur det så är det lättare att forma). Jag hade ingen liten springform utan tog en avlång pajform och det gick jättebra. 
6. Grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen i 175 grader, Ta ut och låt svalna.
7. Stjälp upp kakan försiktigt (den är ganska lös och kladdig i mitten) och lägg den på ett fat. 
8. Vispa grädden och bred den över den avsvalnade kakan. Strö över hackad mandel. 
9. Ät. Vore jättedumt annars. 


Kommentarer