Crispy tofu ramen

För någon månad sedan var det ett avsnitt i Allt om mat om japansk ramensoppa som jag blev väldigt sugen på att prova. När jag var i Stockholm sist lyckades jag dessutom hitta en del av ingredienserna som behövdes på en helt grym asiatisk livsmedelsbutik vid Hötorget. Kombualger (Kelp) torkad shiitakesvamp och en het sojabönspasta (koreansk tror jag den var) kom jag hem med och idag kom vi äntligen till skott med ramenkoket.

Basen är alltså att koka en buljong, med eller utan kött, och servera med hemgjorda äggnudlar och en massa goda tillbehör. Vi följde inte receptet slaviskt utan ersatte t.ex. vit misopasta med den heta sojabönspastan, hade inte i några norialger men däremot sojapicklade ägg till. Dessutom panerade vi tofun innan fritering och använde färdiga risnudlar istället. Hur som helst blev den ganska mild och lite väl osalt (jag kan ha glömt tillsätta saltet i buljongen...) men ändå väldigt god och lite umamig havssmak. Att lägga ner panerad tofu i buljong var väl kanske inte den bästa idén heller då paneringen rätt snart löses upp i soppan. Men smaken och den inledande konsistensen var i alla fall väldigt bra. 


Grönsaksbuljong

2 liter vatten
50 g kombualger
10 g torkad shiitakesvamp
1 stor gul lök
ev några morötter (vi hade inga pga dåligt minne)
2 tsk salt
ev. lite torkad chili (vi använde en men den gav inte så mycket faktiskt)

1. Fyll en stor kastrull med vatten. Lägg i alger och svamp och låt stå ca 4 timmar i rumstemperatur. 
2. Ta upp algerna och koka upp vatten och svamp med grovhackad lök och ev. morötter. 
3. Sjud buljongen under lock ca 30 min. Krydda med salt och sila buljongen. Lägg undan svampen. 

Crispy tofu ramen

4 portioner

1 sats grönsaksbuljong
1 paket ägg- eller risnudlar
2 förpackningar tofu, á 270 g
4 msk vit misopasta eller någon annan sojabönspasta. Den koreanska hade god smak med lite sting i. 
4 msk risvinäger
1/2 tsk salt
svamp (vi använde svampen från buljongen plus lite vanliga champinjoner)
1 ark norialger (det uteslöt vi)
150-200 g färsk bladspenat
några salladslökar, tunt skivade
1 burk konserverade böngroddar (vi hittade inga färska)
sesamfrön
olja till fritering

1. Tärna tofun och blanda i en skål med vinäger, miso och salt. Marinera ca 30 min.
2. Ansa och stek champinjoner.
3. Koka upp buljongen om den hunnit kallna.
4. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på paketet och häll av vattnet. 
5. Torka av tofun på hushållspapper, alternativt panera den i panko. Blev väldigt gott men som sagt lite tveksam konsistens efter en stund i buljongen. Hetta upp olja i en stor gryta/kastrull och fritera tofun tills den fått fin färg. (Spara gärna marinaden till något annat.)
6. Klipp fyra långa bitar av norialgerna (om du har några) och lägg dem i djupa skålar. Lägg i de kokta nudlarna, spenat, salladslök, böngroddar och den kokta och den stekta svampen. Häll över buljong. Lägg på tofun och ett delat sojapicklat ägg och strö över lite sesamfrön.


Kommentarer