En löjligt god chokladmoussepaj

Leila Lindholm, min gamla köksgudinna på bakningsfronten, slängde ur sig ett recept i förra numret av ICA Buffé som var sådär omedelbart uppenbart vid första anblicken att det måste provas. Nu marknadsfördes receptet som både veganskt och klimatsmart och tydligen något man skulle fira Earth Hour med. Störtlöjligt om jag får säga det själv, sist jag kollade fanns det då inga större miljöfördelar med att baka med hasselnötter, dadlar och avokado, så jag motiverade helt enkelt baket med potentiellt stor tillfredsställelse i gommen. Och det är alltid kul att hitta nya recept som funkar för både mjölk- och glutenallergiker. Jag ökade på mängden kakao och la till en gnutta lakritspulver. Tyvärr hade jag ingen lämplig choklad att hyvla över men resultatet blev i alla fall bättre än väntat, eller väldigt skitgott för att tala klarspråk, and it went something like this:

Vegansk chokladmoussepaj

Botten:
175 g hasselnötter
120 g eller ca 9-10 st mjuka dadlar (välj de stora, färska i ask framför de mindre i tråg. Om du bara har den senare sorten, blötlägg dem en stund innan)
Mousse:
4 mogna avokador
ca 3/4 dl agavesirap (annan sötning går såklart bra också)
ca 5 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
salt (smaka av, jag tyckte att det behövdes ett par kryddmått)
lakritspulver efter smak (jag använde Kung Markattas, den är ganska salmiaklik och finpulvrig)
Ev mörk choklad

1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de svartnar lite och skalet börjar släppa. Lägg nötterna i en torr och ren kökshandduk och gnugga bort skalen.  
2. Kärna ur dadlarna och mixa fint tillsammans med hasselnötterna i en matberedare. 
3. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt en stund. 
4. Kärna ur avokadon och mixa tillsammans med agavesirap, kakao och vaniljpulver till en slät mousse. Smaka av med sötning, salt och lakrits och bred moussen över pajbottnen. Hyvla eventuellt över lite mörk choklad vid servering. Hallon passar nog väldigt bra till servering också men grädde känns lite överflödigt p.g.a. moussen.

Kommentarer