Färgkodad mat och jordnötspesto igen

Dagens anrättning var egentligen inget nytt under solen, bara gamla komponenter men i en ny konstellation men den var snygg och det kan vara på sin plats att påminna om tidernas bästa pesto ifall någon skulle ha missat den. Egentligen skulle peston ha hamnat på lax den här gången också men mataffären levererar inte alltid på fiskfronten när jag handlar så det fick bli en variant med kyckling. Det blev gott det med och nästan lika snyggt. Jag tror ju starkt på att man blir både gladare och friskare av att äta färgglatt så tallriken får gärna se ut som ett påskris eller en julgran klätt av en sjuåring. 
Det blir ganska mycket pesto men skulle det bli över är det ju inget att gråta över utan den passar säkert bra till någon pastarätt eller dylikt. 

Eftersom kycklingen var så färglös gömde jag den.

Kyckling med jordnötspesto

700-1000 g kycklinglårfilé
3-4 morötter
Pesto:
3 salladslökar, grovhackade
1 vitlöksklyfta, grovhackad
1 kruka thaibasilika
Koriander (jag tog 1/2 paket á 40 g fryst)
1 bit ingefära, ca 25 gram, riven
1/2 röd chili
100 g salta, rostade jordnötter
3 msk jordnötsolja
1/2 tsk salt

1. Mixa alla ingredienser till peston. 
2. Bryn kycklingen en stund i en stekpanna eller ugnsfast gryta. 
3. Bred peston över kycklingbitarna och släng ner några morotsbitar. Tillaga i ugnen i 150 grader tills kycklingen är genomstekt. 
4. Servera med något färgglatt, t.ex. ugnsrostad sötpotatis, lite salladsblad och strimlad rödkål smaksatt med soja, fisksås och sesamolja. 

Kommentarer