Grillpremiär och majonnäsrevansch

Majonnäs är verkligen en sak som kan provocera mig ofantligt mycket. Det är ju så mycket godare med hemgjord och (i teorin) helt simpelt att göra så jag borde verkligen ha gjort egen majonnäs massor av gånger. Men i praktiken är det väldigt mycket som kan gå fel. Vet inte hur många deciliter olja jag har fått vaska i mina dagar. Och detta trots att jag egentligen vet hur man ska göra. Ingen aning om varför det plötsligt lyckades den här gången, kanske på grund av den nya elvispen? Hur som helst hade jag hittat ett recept på sojamajonnäs med wasabi i Allt om mat och eftersom grillen skulle ut och luftas så passade jag på att göra en variant på denna, fast med pepparrot istället för wasabi. Det kanske inte är helt tydligt på bilden men den föreställer i alla fall ciabatta med aiolin på brödet, grillad, gravad lax, picklad rödlök samt en sallad på grillad sparris och avokado. Laxburgare bestående av antingen kallrökt eller gravad, grillad lax är återkommande här hemma och helt löjligt gott, gärna med limeaioli, avokado och grillad paprika till. Den här gången blev det lite mer asiatisk smaksättning och om möjligt ännu godare. Jag tycker att det blir i stort sett lika bra med kallrökt som med gravad lax men möjligtvis lite i saltaste laget med kallrökt.

Sallad med grillad sparris och avokado

1 påse valfri sallad, t.ex. vintermix
250 g sparris
1 ask körsbärstomater
2 avokado
sesamfrön
Dressing:
1 tsk socker
1 riven eller pressad vitlöksklyfta
0,5 msk riven ingefära
1 msk sesamolja
1 msk vitvins- eller risvinäger
2 msk japansk soja

1. Koka sparrisen i saltat vatten i ca 1 minut. Spola av den, torka den och pensla med olja. Salta och peppra och grilla den. 
2. Skär bort den nedersta änden på sparrisen och skär den i mindre bitar. Blanda sparris med sallad, tärnad avokado och halverade körsbärstomater. 
3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Garnera med lite sesamfrön. 

Sojamajonnäs med pepparrot

1 äggula
pepparrot efter smak (jag tog ca 2-3 msk riven på tub)
2 tsk vitvinsvinäger
ca 1,5-2 dl rapsolja (inte kallpressad!)
1 msk japansk soja

1. Ta ut alla ingredienser ur kylen i god tid så att allt har samma temperatur. 
2. Vispa äggulan med pepparrot och vinäger (jag föredrar elvisp men somliga påstår att stavmixer går jättebra. Det kan dock inte jag skriva under på). 
3. Tillsätt oljan försiktigt droppvis under vispning. När majonnäsen börjar tjockna kan du hälla ner oljan i en tunn stråle under vispning. Häll ner olja tills du har en lagom tjock konsistens. Min var bra efter ca 1,5 dl olja. 
4. Rör ner soja och vispa lite till. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite mer olja igen om du vill ha tjock majonnäs eftersom sojan tunnar ut den. 

Kommentarer