Ramen med sojamarinerad fläskfärs

Jag har ett gäng bloggutkast som legat och skräpat ett tag, några för att jag inte kommit mig för att ladda upp bilder från kameran till och något för att jag helt enkelt glömt att publicera, så nu kan det komma ett gäng i rask takt här så hoppas det inte blir alltför tjatigt. 

Hursomhelst var jag sugen på att testa en ny variant på ramen för någon vecka sedan och gjorde en vardagsvariant på ett lite mer tidskrävande recept ur Allt om mat. Basbuljongen var densamma som här men jag tillsatte lite miso (eller ganska mycket faktiskt) från sådan där soppmix från Blue Dragon, alltså både miso och alger. Jag har ännu inte lyckats hitta någon misopasta i någon butik i Umeå så hojta om ni vet att det finns någonstans. Smaksättningen i denna blev fläskfärs, löskokta ägg och stekta gröna padrones. Gott blev det men det skulle såklart ha blivit snäppet bättre med sojapicklade ägg och ärligt talat var inte stekta padrones så fantastiskt. Har ätit friterade på Tapas flera gånger och de brukar vara jättegoda men de här var mest beska. Är man torsk på beska så är det bara att tuta och köra, annars skulle jag nog ta lite pak choi eller liknande till istället nästa gång. Nå väl, något sånt här blev det i alla fall. 

 

Ramen med sojamarinerad fläskfärs

4 portioner

1 sats ramenbuljong
1 paket äggnudlar
500 g fläskfärs
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 msk riven ingefära
4 ägg
ca 20 st pimientos de padrones, alt. pak choi
4 salladslökar
1 kruka koriander
hackade jord- eller cashewnötter

1. Koka buljongen enligt grundreceptet. 
2. Marinera färsen i soja, ingefära och sesamolja. Låt stå i ca 10 minuter eller mer. 
3. Koka äggen ganska lösa (ca 3 min om de läggs i kokande vatten). Kyl dem i kallvatten. 
4. Koka äggnudlarna enligt anvisning på paketet. 
5. Stek padrones eller pak choi i rapsolja i en het stekpanna. 
6. Stek färsen på hög värme tills den fått fin färg. 
7. Skiva salladslök och grovhacka nötter och koriander. Skala och halvera äggen. 
8. Sila av nudlarna och lägg i skålar. Häll över buljongen och toppa med färs, pimientos/pac choi, salladslök, ägg, koriander och nötter. 

Kommentarer