Braiga burgare på bönor och halloumi

Bra burgarrecept kan man aldrig få för många av och framförallt inte recept på vegetariska burgare. Senaste numret av ICA Buffé hade burgartema och bland annat ett recept på en burgare på bönor och halloumi som vi testade här hemma i helgen. Receptet följdes i stora drag förutom att majsstärkelse ersattes av fiberhusk och lite maizena och satsen ökades något. Sett till både smak, konsistens och arbetsinsats var de här burgarna en hit. Möjligtvis kan jag tycka att hela mängden halloumi lika gärna hade kunnat få hamna i smeten och någon annan ost hade kunnat adderas till servering. Halloumi är fantastiskt gott nystekt men riven på burgare faktiskt ganska intetsägande. I burgaren hade den dock sin plats och det är bra att tillsätta något med lite fett i en burgare som annars mest består av bönor eller någon annan mager produkt. Annars får du lätt en ganska trökig upplevelse både när det gäller hantering och ätande. Den här var då inte trökig and it went something like this:

Bönburgare med spenat och halloumi

Ca 8-9 burgare

3 burkar vita bönor
3 dl fryst hackad bladspenat
200 g halloumi
1,5 dl solroskärnor
1,5 tsk anchochilipulver
1,5 tsk spiskummin
2 msk maizena
1-2 tsk fiberhusk
1 ask fryst koriander

Tillbehör:
Majonnäs blandat med chilisås av srirachatyp
Avokado
Picklad rödlök
Rotfruktschips
Hamburgerbröd
Sallad
Riven halloumi eller annan ost

1. Tina spenaten och krama ur vätskan ur den. 
2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. 
3. Mosa bönorna med en potatisstöt och rör ner spenat, kryddor, bindmedel och 1,5 tsk salt. 
4. Riv halloumin och rör ner hälften av den i smeten. Blanda ner solrosfrön och koriander och forma biffar. 
5. Grilla eller stek biffarna på medelvärme tills de fått fin yta och känns någorlunda genomstekta (räkna med totalt minst 5 minuter per sida men håll koll så de inte bränns. Eventuellt kan du behöva dra ner värmen något efter ett tag för att få dem genomstekta utan att bli brända. Konsistensen kommer dock att vara åt det degigare hållet men se till så att de är genomvarma och håller ihop åtminstone). 
6. Grilla bröden och servera.

Kommentarer