Brunchbetonat med bananplättar och laxfrittata. Och så lite hemodlad svamp.

Årets morsdag firades med någon form av brunch. Egentligen tycker jag att brunch är ett lite konstigt begrepp, många restauranger som serverar brunch har det t.ex. från klockan 12 eller 13 och då kan man ju faktiskt hävda att det är lunchtid och inget annat. Så var det även här men det som är bra med brunchbegreppet är att man kan servera lite vad som helst i en salig blandning till buffé. Allt är liksom tillåtet. På morsdagsbrunchen här blev det en laxfrittata, bröd, ost, sallad, melon- och yoghurtsås, tomathalvor gratinerade med kantarellost och bananplättar med vaniljyoghurt och bär samt Golden milk smoothie. Ingen jävla ordning med andra ord men det verkade funka. Plättarna är en variant på dessa plättar men med keso och banan i. Jag gjorde dem nyligen som pannkakor och då blev de ganska fluffiga men denna gång använde jag lite mer vätska än angivet och då blev plättarna något plattare. Personligen tycker jag att banan lätt tar överhanden och egentligen gör sig bäst i ett bananskal men i den här satsen tycker jag att det blev riktigt bra med en halv banan. Jag dubblade satsen och då blev det sjukt många plättar, jag räknade faktiskt inte hur många det blev, men det tog runt en halvtimme att steka i dubbla stekpannor. Jag rekommenderar ungefär angivna mängder om du inte har en väldigt hungrig mamma att utfodra. 

Plättar på banan och keso


3 pannkakor /ca 12-14 plättar

4 ägg
0,5-1 banan
1 dl keso
1 dl mjölk
2 msk bovetemjöl
2 tsk chiafrön
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver 
lite salt
lite kardemumma
lite vaniljpulver


1. Vispa alla ingredienser till en slät smet. Låt stå och svälla minst 15-20 minuter. 
2. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och dra ner till medelvärme när den blivit varm.
3. Häll smet så att det täcker hela stekpannan (ca 3 dl smet per pannkaka) alternativt klutta ut 3-4 plättar per stekpanna (om du inte har en plättlagg) och stek tills de blivit gyllenbruna på ena sidan (ca 2 minuter). Om du gör pannkakor kan du ta hjälp av två stekspadar för att vända pannkakan och steka färdigt på andra sidan (om du inte är en kökskninja och vänder i luften förstås). 

Servera t.ex. med turkisk yoghurt smaksatt med lite vaniljpulver och någon sötning samt bär eller frukt. 


Frittata med lax och potatis

9 stora ägg
2 dl mjölk
ca 3-4 dl riven ost
2 gula lökar
ca 6-7 kokta, skalade potatisar
250 gram kallrökt lax
några salladslökar
dill
salt & peppar

1. Skiva lök och salladslök och fräs den gula löken mjuk i lite olivolja. 
2. Skiva potatisen och låt den fräsa med löken tills allt fått lite färg. Salta och peppra.  
3. Vispa ihop ägg och mjölk och tillsätt dill och ca 2,5 dl riven ost. 
4. Lägg lök och potatis i botten av en stor smord ugnsform (alt. använd en stekpanna man kan ha i ugnen). 
5. Skär laxen i mindre bitar häll ner i äggsmeten. Tillsätt peppar och eventuellt lite salt och häll äggsmeten över löken i formen. 
6. Strö över resterande mängd riven ost och salladslök. Grädda i ca 200 grader tills den fått färg och stelnat (ca 30 minuter kanske). 



På den första bilden ovan syns resterna av frittatan med en toast med smörstekt citronmussling och på bilden under är citronmusslingen tillbehör till grillat (grillad laxfilé rubbad med koreansk chili, koriander och sechuanpeppar samt en asiatisk sparrissallad med sojamajonnäs och koriander). Citronmussling är en ganska okänd svamp som jag fick en odling av i födelsedagspresent. En månad tog det att driva fram en rejäl skörd och för stunden vilar odlingen för att sedan kunna ge ytterligare en skörd. Kul grej och riktigt god svamp också! 


Kommentarer