Bánh xéo - kanske världens bästa pannkakor

Ska man äta en enda sorts pannkakor resten av sitt liv så ska det vara vietnamesiska Bánh xèo. De är enkla att göra, snygga och på riktigt minst 9/10 i betyg. Det finns säkert en uppsjö med varianter på de här pannkakorna men har du provat denna finns det ingen anledning att leta några andra recept. Jag har lagat dem flera gånger och det blir alltid så gott att man vill gråta när maten tar slut. Sojadippsåsen passar bra till mycket, jag använde den till exempel till vietnamesiska vårrullar i fredags och brukar ha den som woksås och marinad. Den här gången skivade jag ner lite ingefära som fick stå och dra i såsen ett tag. Den är väldigt beroendeframkallande så det är lika bra att göra en större sats när man ändå håller på. Såsen längst ner, Nuoc cham, åt vi inte till pannkakorna utan även den till vårrullarna men jag tror att den också skulle vara ett bra alternativ till sojadippen. Det verkar finnas många varianter på Nuoc cham men den här blev trevligt sötsyrlig med sting.

Två hungriga kan trycka två sådana här pannkakor var men receptet funkar nog också fint till förrätt till fyra till sex personer. Gör man sex pannkakor kan det vara bra att använda två stekpannor så att inte pannkakorna behöver ligga och vänta så länge eftersom de bör ätas nystekta. 

Bánh xèo - asiatiska pannkakor med lax, pak choi och koriander

4 pannkakor

Laxfilé för 2 personer
Sojadipp
1 msk socker
1-2 msk risvinäger
1 msk japansk soja
1-2 tsk fisksås
2 msk sesamolja 
Pannkakssmet
2 dl rismjöl
2 krm socker
1 krm curry 
1 krm salt
2 tsk gurmeja 
2 dl kokosmjölk
1 1/4 dl vatten 
1 ägg
Tillbehör
picklad rödlök
koriander
strimlad, fräst pak choi
jordnötter eller cashewnötter
chiliflakes

1. Lägg lax i en ugnsform. Krydda med salt, peppar och chiliflakes och tillaga i 150 g varm ugn tills innertemperaturen är ca 45 grader. 
2. Blanda ihop ingredienserna till sojadippen. Häll lite av den över den varma laxen när den är färdig. 
3. Pickla rödlök i rödvinsvinäger eller ättikslag och hacka koriander och nötter grovt. 
4. Strimla och fräs pak choi.
5. Vispa ihop ingredienserna till pannkakorna. Stek drygt 1 dl pannkakssmet på medelvärme i lite olja, ca 3 min på ena sidan. Låt den färdiga pannkakan glida av på en tallrik och håll den varm under en handduk medan du steker nästa. 
6. Fördela lök, pak choi, koriander och lax på halva pannkakan. Strö eventuellt på lite chiliflakes och grovhackade jordnötter eller cashewnötter. Vänd över andra delen och servera med extra sojadipp.


Nuoc cham

2 limefrukter
0,75 dl vatten
3 msk fisksås
2 msk socker
1 hackad röd chili
1 hackad vitlök (jag använde ättikspicklad chili och vitlök)

Pressa ut saften från limen och rör ut sockret i saften. Tillsätt övriga ingredienser och låt gärna stå och dra ett tag. 






Kommentarer