Jordnöts- och kokoskyckling med sojabakad aubergine

Den här rätten var delvis ett hopkok av diverse rester eftersom jag hade kvar lite färdig jordnötssås från när jag gjorde vårrullar senast och även lite överbliven kokosmjölk, koriander, spenat och vitkål. Dessutom hade jag färdig Golden milk paste hemma men det går såklart bra att tillsätta t.ex. ingefära, peppar, gurkmeja, kanel och kardemumma direkt i pannan också. Som alltid tar man vad man har, och framförallt behöver göra av med för att slippa slänga mat, men i grönsaksväg tycker jag att framförallt blomkål, helst ugnsbakad, passar väldigt bra till sådana här smaker. Och den sojabakade auberginen blev en supergod smakbrytning som jag rekommenderar att prova. Mirin är japanskt risvin som är ganska sött och smakar rätt speciellt men har du inte det kan du ersätta det med t.ex. sake eller risvinäger och lite sötning av något slag. 
Hyfsat snabblagat och väldigt gott. Tål att provas med Oumph istället för kyckling också.

 

Jordnöts- och kokoskyckling med sojabakad aubergine

I pannan:
700 g kycklinglårfilé
1 gul lök
1 klyfta vitkål
2 vitlöksklyftor
2 dl kokosmjölk
ca 1 dl jordnötssmör
1 msk tamarisoja
2 msk golden milk paste eller motsvarande kryddor
1 tsk socker
1/2 buljongtärning
salt & peppar
olivolja
färsk spenat
färsk koriander
I ugnen:
1 litet blomkålshuvud
1 aubergine
1 msk jordnötsolja (sesamolja blir också gott)
1 tsk mirin
2 tsk ljus soja

1. Skiva auberginen i cm-tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och strö salt över skivorna. Låt gärna stå någon timme för att vätskan ska dras ur. Torka av skivorna med hushållspapper och lägg över i en ugnsform.
2. Blanda jordnötsolja, mirin och soja och häll över auberginen.
3. Dela blomkålen i buketter och lägg i en annan form. Häll på olivolja, salt och peppar och ställ in båda formarna i ugnen på 200 grader, ca 20-30 minuter.
4. Skiva löken och vitkålen och stek på låg värme tills det mjuknat. Krydda med salt, peppar och socker och häll över på en tallrik.
5. Dela kycklingen i lite mindre bitar och fräs i olja tills den fått färg runt om men inte är färdigstekt.
6. Tillsätt buljong, kokosmjölk, jordnötssmör och tamarisoja och låt puttra på svag värme tills kycklingen blivit genomstekt. Släpper kycklingen mycket vätska vid stekningen så gör det inte så mycket, du kan eventuellt behöva späda såsen med vatten ändå.
7. Blanda ner vitkålsblandningen och spenat. Servera med färsk koriander.

Det har blivit mycket mat med asiatisk smaksättning på sistone och inget pekar på att det minskar... Brukar någon som läser här någonsin söka recept utifrån etiketter så att jag borde lägga till en rubrik för detta? Eftersom jag gör så mycket crossover-mat tror jag dock att det får bli en övergripande etikett som heter Asieninspirerat eller dylikt i så fall.

Kommentarer