Fullt i frysen och härskarsniglar

Har jag slutat laga mat, undrar kanske vän av ordning? Faktiskt inte men jag har helt enkelt inte riktigt kommit igång med bloggandet (eller sitta vid datorn på min lediga tid för den delen) efter semestern. Dessutom har matlagningen den senaste tiden mest bestått av att skrapa ihop rätter bestående av rester och hemodlade saker så det har mest blivit höftade anrättningar såsom lasagne, paj och soppor (utöver en och annan grillning och kräftskiva). Frysen håller på att sprängas, vilket är något av ett problem denna tid på året när man är en samlarnatur som gillar att vara i skogen och dessutom odlar en del ätbara saker samt hatar att kasta bort mat...
Det bästa på odlingsfronten i år var sockerärter och koriander men allt har jag faktiskt inte skördat ännu så jag får kanske återkomma i frågan. Sämst alla kategorier är i alla fall sniglar. Snuskiga, glupska och har dessutom den dåliga smaken att bara äta en tugga per grönsak. Igår såg jag en snigel på gatan som på riktigt var minst 11 cm lång. I Norrland! Jag är övertygad om att det här bara är början, sniglarna har kommit för att härska, söndra och äta upp allt gott du har odlat i ditt anletes svett. Kom ihåg var du läste det först.
Tur att man kan odla saker under jord i alla fall, rödbetorna hade då klarat sig så för ett tag sedan blev det en paj på diverse rester och rödbetor and it went something like this.

Skördepaj med rödbetor och getost

Pajdeg:
75 g smör
100 g kvarg, 10 %
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
ca 1 msk kallt vatten
Fyllning:
600 g rödbetor
300 g potatis
2 rödlökar
en nypa socker
200 g getost
färsk timjan
Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
100 g riven ost
salt & peppar

Stuvning på rödbetsblast:
Blasten från rödbetorna, alt. färsk spenat eller mangold
1,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt & peppar

1. Blanda kallt smör med övriga ingredienser till en pajdeg och kyl den gärna en stund innan du trycker ut den i en pajform, naggar botten och förgräddar ca 10 minuter i 200 grader varm ugn.
2. Skala och skär rödbetor och potatis i ca en halv centimeter tunna skivor.
3. Skala och skiva rödlöken och fräs den mjuk i matfett med lite socker. 
4. Vispa ihop ägg med grädde och/eller mjölk och blanda ner riven ost. Smaksätt med salt och peppar.
5. Lägg rödbetor, potatis och rödlök i pajskalet tillsammans med lite repad timjan. Smula över getost och häll över äggstanningen. 
6. Grädda tills stanningen stelnat och osten fått färg, ca 30 minuter kanske. 

Om du använder färska rödbetor kan du grovhacka blasten och göra en stuvning på den. Blasten går såklart att använda som vanlig sallad också men är rödbetorna lite större kan blasten lätt bli lite besk och träig så jag förvällde bladen snabbt innan jag blandade ner dem i stuvningen. Fräs sedan mjöl och smör, tillsätt mjölk/grädde och koka ihop ett par minuter innan du blandar ner blasten.


Kommentarer

Skicka en kommentar