Kantarellbonanza, vegbiffar och rökt västerbottensost

Om det har undgått någon så är det en helt crazy trattkantarellhöst i år. Dessutom har jag fortfarande kvar en del torkade från förra året och idag lyckades jag faktiskt också hitta några gula kantareller. Tanken med dagens mat var därför att göra något höstigt och lite mustigt med kantareller men som ändå var vegetariskt. Valet föll på bönbiffar och idag fick det bli en variant med fyllning av smörstekt svamp, rökt västerbottensost och hackade hasselnötter. Mission accomplished and it went something like this:

Kantarellbiffar med rökt västerbottensost och svampsås med ädelost

10 biffar/5 portioner

2 burkar bönor (jag tog vita bönor och sojabönor)
3 ägg
2 msk fiberhusk
300 g morötter
100 g rökt västerbottensost
kantareller (jag tog några msk torkade trattkantareller + några gula kanteraller
1 dl hasselnötter
timjan
salt & peppar
Svampsås:
champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
100 g ädelost
vattnet från trattkantarellerna
Tillbehör:
ugnsrostade rotsaker
lingon- eller tranbärssylt

Biffarna:
1. Blöttlägg de torkade trattkantarellerna i lite vatten.
2. Skölj och sila av bönorna och häll ner i en matberedare.
3. Knäck ner äggen och mixa till en slät smet.
4. Blanda ner fiberhusk, timjan, salt och peppar och mixa kort så att det blir jämnt blandat. 
5. Ta upp kniven och montera på en rivskiva på matberedaren. Riv ner skalade morötter och västerbottensost.
6. Ta upp den blötlagda svampen (spara vattnet till såsen), grovhacka alla kantareller och stek i smör. Salta och peppra svampen och blanda ner den och grovhackade hasselnötter i matberedaren. 
7. Blanda till en jämn smet och låt den stå och svälla lite en stund. Smaka av med salt och peppar. 
8. Forma biffar och stek på medelvärme några minuter på ena sidan. Vänd, dra ner värmen en aning och stek färdigt på andra sidan. 

Såsen:
1. Skär svampen i mindre bitar och stek i en stekpanna tills vätskan kokat ur. 
2. Fös undan svampen åt sidorna och klicka ner en bit smör i mitten. Låt smöret smälta ner och vispa sedan ner vetemjöl i smöret. 
3. Häll på mjölk och vispa ordentligt medan den kokar upp. 
4. Lägg ner ädelosten och låt den smälta ner. Låt puttra en stund tills såsen tjocknat och späd vid behov med vattnet från den blötlagda svampen. 

Det är naturligtvis inte jätteviktigt att använda en matberedare men jag tycker att det är rätt praktiskt när man både ska mixa och riva. 

Kommentarer