Indiska svarta bönpuckar med citron- och koriandersås

Det här är en variant på indiska bönbollar som jag blev bjuden på för ett tag sedan. Det receptet kom från någon indisk kokbok och smaksättningen är densamma här men jag har ändrat basen lite. Smeten blev lätthanterlig, i alla fall min som hade stått kyld innan, och det var inga problem att forma bollar. Däremot var fysikens lagar rätt bestämda med att det minsann inte skulle förbli några bollar utan de förvandlades först till någon form av trekanter och efter lite tryck med stekspaden till puckar. Nu förstår jag varför det brukar säljas diverse vegetariska puckar - tyngdlagen verkar inte möjliggöra bestående bollar när man steker den här typen av smet. Så vill du ha många mindre, gör puckar, har du inte så mycket tid och/eller tålamod, gör biffar istället. Men gör't! Det blev himla gott, särskilt till den syrliga koriandersåsen (också den från den indiska kokboken) och det gula kryddriset

Indiska svarta bönpuckar med citron- och koriandersås

ca 30 puckar/5 portioner
2 burkar svarta bönor
1 dl mandel
2 ägg
2 dl havregryn
1 msk fiberhusk
1 gul lök
några cm ingefära
2 tsk garam masala
2 tsk spiskummin
1 röd chili
ca 1 tsk salt
2 dl riven ost

1. Hacka mandeln halvgrovt, gärna i matberedare
2. Skölj av bönorna och låt dem rinna av ordentligt. Häll sedan ner i matberedaren. 
3. Hacka lök och ingefära och häll ner i matberedaren med havregryn, ägg och kryddor. Mixa till en jämn smet, tillsätt fiberhusk och ost och mixa kort tills allt är blandat. Låt smeten stå och svälla ett tag, gärna i kylskåpet till nästa dag. 
4. Forma antingen till biffar eller till bollar som du sedan trycker ut till puckar. Stek i olja på medelvärme ca 4-5 minuter per sida beroende på tjocklek. 

Citron- och koriandersås

Mixa ihop:
1 kruka koriander
2 citroner, saften
4 msk naturell yoghurt
3 msk mandel eller naturella cashewnötter
1,5 msk mango chutney
1 tsk gurkmeja

Kommentarer