Vegetarisk bönchili, majsbröd och srirachamajonnäs

Vegetarisk bönchili har stått på att göra-listan länge och plötsligt så hände det. Det här receptet kommer från en bra vegetarisk matblogg som heter Jävligt Gott och för en gångs skull har jag faktiskt (nästan) följt receptet. Till chilin blev det lite blandade tillbehör, bland annat ett jätteenkelt majsbröd, ost och srirachamajonnäs. Ja, det blev faktiskt jävligt gott. Bönchilin var ett söndagskok som åts följande dag men majsbrödet är snabblagat och vinner på att ätas samma dag. Det enda jag kommer på som möjligtvis hade lyft det hela ytterligare ett snäpp är någon fruktig salsa, typ något åt det här hållet, men betyget blev trots det 8/10. Gör du motsvarande upplägg men med t.ex. pulled pork så kommer det såklart också att bli jättegott men osten, majonnäsen och det ganska mättande majsbrödet gör sig faktiskt väldigt bra just till bönchilin som ju annars inte är särskilt stabbig.

Vegetarisk bönchili

1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 piri piri
2 torkade anchochili
1 torkad chipotle
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
ca 2 msk äppelcidervinäger
1 burk krossade tomater
1 burk öl, 33-50 cl
ev. lite vatten
1 buljongtärning
1 dl färdig BBQ-sås (jag hade lite hemgjord som behövde användas. Ta annars lite ketchup, farinsocker och extra äppelcidervinäger och ev. lite extra kryddor). 
4 dl torkade bönor, blötlagda över natten (jag tog 2 dl svarta bönor och 2 dl pintobönor)
juice från 1/2 lime
en kruka koriander
salt och en nypa socker

1. Grovhacka lök och morötter och fräs en stund i olja i en rymlig stekpanna eller gryta. 
2. Finhacka chili och vitlök och tillsätt tillsammans med torra kryddor och tomatpuré. Låt fräsa en stund.
3. Häll på öl, krossade tomater, soja, BBQ-sås och vinäger och smula ner buljongtärningen. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. 
4. Häll av vattnet från de blötlagda bönorna och häll ner (kolla koktiden och börja med bönorna med längst koktid om det skiljer sig). Låt koka tills bönorna är klara och späd eventuellt med lite vatten eller öl vid behov. 
5. Pressa ner limen, smaka av med salt och socker och strö över hackad koriander.

Majsbröd i stekpanna

3,5 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
4,5 dl mjölk
1 msk smör

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
2. Vispa ihop ägget med mjölken och häll ner i bunken och blanda smeten slätt. 
3. Smält smöret på hög värme i en ugnstålig stekpanna. Häll ner smeten, sänk värmen något och låt steka ett par minuter. 
4. Ställ in stekpannan i 175 grader varm ugn och låt stå ca 15-20 minuter tills brödet fått fin färg och inte är kladdigt i mitten. 

Srirachamajonnäs

1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja (inte kallpressad)
srirachasås 

Majonnäsen var en rest från vårrullar i helgen. Som jag har sagt förr: det är verkligen värt det att göra egen majonnäs. Alla har väl sina metoder men om du ser till att ha samma temperatur på alla ingredienser innan du börjar och inte stressar för mycket så går det mest troligt bra. Jag föredrar att använda elvisp och att hälla upp oljan i en tillbringare innan så att det är lätt att först droppa och sedan hälla ner oljan i en fin stråle. Börja med ägg och vinäger i en bunke som är lätt att vispa i och droppa försiktigt ner oljan först. Efter en viss mängd olja ska majonnäsen börja gå ihop sig och tjockna. Då kan du börja slaska lite mer frikostigt med oljan istället för att droppa försiktigt. Blanda sist ner srirachan och smaka av för lagom mängd. 



Kommentarer