Lägg det i en skål

Det här med att äta ur skålar blev ju tydligen i det närmaste essentiellt någon gång förra året. 2016 års matgrej som jag gått och smådreglat efter är poké. Mig veterligen har det inte hittat till någon restaurang i Umeå ännu men nu har jag i alla fall provat att göra egen. Poängen med rätten, som ska vara ett hawaiianskt påfund, är ungefär ris, rå fisk och gärna diverse rester med någon god sås serverat i en skål. Det kan alltså se ut lite hur som helst. Det viktigaste är smakerna: mycket umami, fräsch syra och god sås. Sesamsåsen och fiskmarinaden hittade jag recept på i ICA Buffé (aka folkhemmets brygga mellan hipstern och Svensson). Eftersom det precis börjat dyka upp skreitorsk nu så föll valet på det men annan fisk eller t.ex. tofu blir säkert väldigt bra också. Jag hade gärna haft kimchi i den men det fanns det inte tid till så det syrade inslaget fick bli picklad gulbeta och morot. Om vietnamesiska vårrullar var den nya fredagstacosen 2016 så är nog poké det 2017.  

Poké med skreitorsk, picklad gulbeta och sesamsås

ca 600 g torsk, gärna skrei
1 gurka
några salladslökar
isbergssallad
avokado
färsk koriander
ris, gärna sushiris eller jasminris
cashewnötter
Marinad:
1 röd chili, hackad
1,5 msk riven ingefära
3 limefrukter, juicen
2 dl japansk soja
0,5 dl mirin
0,5 dl sesamolja
Picklade betor och morötter:
2 stora gulbetor
3 morötter
0,75 dl ättika (12%)
1,5 dl socker
3 dl vatten
en bit ingefära
Sesamsås:
1 dl kokosgrädde eller -mjölk
0,5 dl japansk soja
2 msk mirin
0,75 dl tahini (sesampasta)
1 tsk riven ingefära
en liten bit röd chili
0,5 limefrukt, juicen

1. Ta bort skinnet från fisken och skär den i mindre bitar. 
2. Blanda ingredienserna till marinaden i en kastrull. Ge den ett uppkok, ta från plattan och lägg ner fisken. Låt den gärna ligga där i några timmar. 
3. Skala och skär betor och morötter i mindre bitar. Koka ca 15 minuter eller tills de har lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och låt svalna lite. 
4. Blanda socker, ättika, vatten och skivad ingefära i en kastrull och koka upp. Lägg ner betor och morötter i lagen. 
5. Mixa ingredienserna till sesamsåsen (den skär sig annars). 
6. Koka riset och blanda eventuellt med lite mirin eller risvinäger. 
7. Kärna ur och skär gurkan i mindre bitar, skiva salladslök och avokado och grovhacka eventuellt koriandern och cashewnötterna. 
8. Sila av fisken och betorna. 
9. Lägg ris i skålar (gärna lite upp mot kanterna så det blandar sig lite bättre). Lägg på fisk, grönsaker och nötter och ringla över sesamsås. 

Kommentarer